Unapređenje zemljopisnog informacijskog sustava : diplomski rad - Marković, Igor (I. Marković, 2014)
Zadatak diplomskog rada je unapređenje postojećeg web GIS sustava. Radi se u sustavu za dinamičko generiranje karti Hrvatske ovisno o odabiru vidljivih slojeva i drugih parametara. Postojeći sustav baziran je na Active X kontrolama. Novi sustav koristi razvojni okvir ASP.NET MVC 4 uz glavne popratne komponente: SharpMap WMS server, OpenLayers. Rad je podijeljen u osam cjelina. Prva cjelina daje uvid u geoinformacijske sustave. Objašnjeni su temeljni principi pohrane i obrade geoprostornih podataka i temeljni principi kartografskih projekcija. U drugoj cjelini dan je kratak osvrt na neke od najraširenijih geoinformacijskih sustava svijeta i Hrvatske na webu: Google Maps, karta Hrvatskog autokluba, karta Državne geodetske uprave Republike Hrvatske. Treća cjelina ukratko opisuje postojeće rješenje. Četvrta cjelina opisuje komponente korištene u novoj verziji IGIS-a. Peta, šesta i sedma cjelina redom opisuju arhitekturu, funkcionalnost i izvedbu novog rješenja. U osmoj cjelini iznesena je sumarna usporedba starog i novog rješenja. Ključne riječi: geoinformacijski sustav, prostorni upiti, ASP.NET MVC, SharpMap, WMS, OpenLayers, Shapefile, CSV