Analiza učinkovitosti razvoja aplikacije temeljene na NoSQL bazi podataka, programskom jeziku Ruby i okviru Rails : diplomski rad - Lučev, Ivan (I. Lučev, 2014)
Tijekom razvoja aplikacije za prodaju proizvoda putem Interneta (e-trgovine) temeljene na relacijskoj bazi podataka nailazimo na problem izrade modela podataka koji bi nudio fleksibilnost kakva je potrebna kod izrade kataloga proizvoda. Postoji nekoliko pristupa izradi ovakvog modela, međutim niti jedan ne nudi optimalno rješenje te ga je potrebno potražiti u drugačijem modelu podataka. Kao optimalni, za rješavanje navedenog problema, nameće se dokumentni model podataka i NoSQL baza podataka zato što nude fleksibilnost podataka uz visoku skalabilnost. Radni okvir Rails temeljen na programskom jeziku Ruby svojim pristupom minimalne konfiguracije i jasne sintakse pruža mogućnost učinkovitog razvoja aplikacije jednom kad se ovlada skupom tehnologija koje se koriste u razvoju aplikacija temeljenih na ovom okviru. Ključne riječi: NoSQL, MongoDB, Ruby, Rails, e-trgovina, razvoj aplikacija