Algoritmi za razdvajanje spojenica : diplomski rad - Kelava, Kristijan (K. Kelava, 2014)
Spojenice su greške u pisanju nastale spajanjem dviju „nespojivih“ riječi u hrvatskome jeziku, za razliku od složenica koje nastaju spajanjem dviju različitih riječi koje pritom čine novu regularnu riječ. S obzirom da Hascheck ne ispravlja takve riječi, niti ih prepoznaje kao greške imali smo za zadatak ostvariti tu metodu segmentacije. Program je izveden u programskom jeziku Java sa razvojnim okruženjem Eclipse, a sastoji se od pet metoda od kojih je svaka zasebna i odrađuje svoj dio posla kako bi sustav funkcionirao kao cjelina. Funkcionalnost programa je jednostavna, a sastoji se od čitanja ulaznih riječi iz ulazne datoteke, provjeravanja postojanja te riječi u bazi unigrama, spremanja pojedinih nizova znakova u „liste“, provjere gdje se riječi mogu i moraju razdvojiti te o razdvajanju istih. Kao izlaz dobijemo točnu segmentaciju u većini slučajeva, naravno u ovisnosti od točnosti baze. Prilikom segmentacije ne brine se i o ispravljanju slova tamo gdje je to potrebno, tj. gdje bi to u hrvatskom jeziku u pisanju bila pogreška. Recimo da imamo spojenicu „spojenariječ“ pisanu kao takvu, kao rezultat izvođenja dobiti ćemo ispravno pisane hrvatske riječ „spojena riječ“. Program se ne brine i o hrvatskim dijakritičkim znakovima jer su isti u Hascheckovoj bazi pisani u kodnim shemama. Također, program ispravlja (segmentira) više od dvije spojene riječi, a do maksimalno pet tako da se u bliskoj budućnosti nadograđivanjem Hascheck-a i njegovih algoritama postigne razdvajanje cjelokupnog teksta što trenutno nije moguće, što zbog nekolicine loših ulaznih podataka, koje uguše program, zbog nedosljednosti baze unigrama, što zbog toga jer su neka hrvatska slova koja stoje zasebno i same riječi, a u taj se problem nije ulazilo. Ključne riječi: spojenica, složenica, pravopisni provjernik