Širokopojasna tekstilna mikrotrakasta antena : diplomski rad - Katalenić, Maja (M. Katalenić, 2014)
Opisane su komunikacije na ljudskoom tijelu i elektromagnetska svojstva ljudskog tijela. Dana je podijela modela ljudskog tijela – fantoma.U trećem poglavlju govori se o tekstilnim antenama te vrstama i upotrebi vodljivih tekstilnih materijala. U četvrtom poglavlju definirani su UWB – Ultra Wide Band sustavi. Navedene su prednosti i nedostatci UWB sustava. Opisan je impulsni način rada UWB antena. Pojašnjeni su dodatni parametri potrebni za karakterizaciju UWB antena – disperzija, istitravanje, prostorna korelacija impulsa.Predstavljene su mikrotrakaste antene niskog profila kao antene koje je lako i jeftino izraditi. Odabran je dizajn mikrotrakaste širokopojasne antene. Antena je projektirana pomoću računalnog programa CST Microwave Studia.Prikazani su rezultati ulazne refleksije za različite vrijednosti parametara mikrotrakaste antene. Izrađena je antena od srebrnog konca sa flisom kao supstratom. U laboraturiju izmjereni su ulazni koeficijent refleksije te dobitak izrađenih antena u slobodnom prostoru i na modelu ljudskog tijela. Ispitani su utjecaji pranja i savijanja tekstilne antene. Ključne riječi: tekstilna antena, vodljivi tekstil, UWB, fantom, mikrotrakasta antena