Programsko ostvarenje algoritama rojeva čestica : diplomski rad - Ćutić, Denis (D. Ćutić, 2014)
Algoritam roja čestica spada u skupinu prirodom inspiriranih algoritama za globalnu optimizaciju. U ovom radu smo proveli detaljnu analizu osnovne i raznih naprednijih inačica koje su nastale uvođenjem raznih strategija u rad algoritma, kombiniranjem različitih metaheuristika ili adaptacijom inačice za rješavanje specifičnog problema. Usporedbom razmatranih inačica na skupu problema različitih karakteristika uspješno su određene komponente koje su zaslužne za dobre performanse pojedinih inačica te su one iskorištene za izgradnju novih, poboljšanih, inačica. Novonastale inačice su omogućile ili postizanje boljih rezultata na određenim, za ostale inačice, teškim problemima uz pad performansi na širem skupu problema ili općenito poboljšanje performansi na svim razmatranim problemima. Ključne riječi: algoritam roja čestica, PSO, inteligencija roja, prirodom inspirirani algoritmi, evolucijsko računanje, metaheuristika, optimizacijski algoritmi, problem optimizacije