Parametri subjektivne kvalitete slike u 3DTV sustavu : diplomski rad - Bundalo, Danko (D. Bundalo, 2014)
U ovom se radu definira pojam 3DTV sustava, njihov razvoj od 19. stoljeća te principi na kojima se zasniva njihov rad. Kao najvažniji princip trodimenzionalnog prikaza obrađena je percepcija dubine kroz stereoskopiju, njezini principi rada te uvjeti za stereoskopski ljudski vid. Analiziraju se najpoznatije metode stereoskopije, uključujući 3D bez pomagala, autostereograme, stereoskop te moderne 3D sustave poput naočala s aktivnim blendama, polarizacijskih 3D sustava te HMD i sustava za virtualnu stvarnost. Ispitivanjem subjektivnog dojma na uzorku ljudi ocjenjuje se kvaliteta slike i dojam dubine pri prikazu trodimenzionalnih scena, korištenjem 3D sustava s aktivnim blendama i sustava za virtualnu stvarnost. Rezultati se analiziraju i predlažu se rješenja za otklanjanje otkrivenih nedostataka koji utječu na subjektivnu kvalitetu slike i dojam dubine. Ključne riječi: 3DTV, stereoskopija, binokularni vid, stereoskop, aktivne blende, polarizacija, HMD, virtualna stvarnost, Oculus Rift, kvaliteta slike.