Eksperimentalno određivanje aerodinamičkih statičkih karakteristika laboratorijskog vjetroagregata u vjetrotunelu : završni rad - Pavlinušić, Ana (A. Pavlinušić, 2014)
Cilj eksperimentalnog postupka provedenog u Laboratoriju za sustave obnovljivih izvora energije na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu bio je odrediti koeficijent snage laboratorijskog vjetroagregata u vjetrotunelu pri raznim brzinama vjetra, brzinama vrtnje i kutovima zakreta lopatica. Najprije je bilo potrebno prikupiti podatke za identifikaciju koji će kasnije biti obrađeni. U okviru snimanja podataka sustavno je provođeno mjerenje brzine vrtnje ventilatora i vjetroagregata, brzine vjetra u vjetrotunelu te vanjskih meteoroloških prilika (brzina i smjer vjetra, vlažnost i temperatura zraka). Korištenjem neuronske mreže na temelju izmjerenih podataka određena je statička ovisnost mjerene brzine vjetra u vjetrotunelu o brzinama vrtnje ventilatora i vjetroagregata, kutu zakreta lopatica i vanjskim meteorološkim uvjetima. Utvrđeno je da brzina vjetra u vjetrotunelu prvenstveno ovisi o brzini vrtnje ventilatora, dok su meteorološki uvjeti i kut zakreta lopatica gotovo zanemarivi. Na kraju je izračunat koeficijent snage vjetroagregata za slučaj kada je zakret lopatica 0˚, te kada je 5˚. Ključne riječi: vjetrotunel, vjetroagregat, neuronska mreža, koeficijent snage