Solarno hlađenje : završni rad - Ivanić, Stjepan (S. Ivanić, 2014)
Solarni sustav, sustavi koji koriste energiju Sunčevog zračenja, složeni su termodinamički i električni sustavi za proizvodnju toplinske i električne energije. Međutim, obzirom na činjenicu da je zabilježen znatan porast potrošnje energije na rashladne uređaje, novija rješenja solarnih sustava ponudila su mogućnost korištenja solarne energije u svrhu ostvarivanja rashladnog učina. U sklopu ovog završnog rada, kao tema, obrađena je upravo tehnika solarnog hlađenja. Dana je predodžba i princip rada realnog apsorpcijskog uređaja. Također je analizirana usporedba apsorpcijskih i sličnih rashladnih uređaja, primjerice solarnih sustava sa suhim isparivanjem. Predočena je analiza problema trigeneracije te, neizostavno, utjecaj radnih tvari sustava na okoliš. KLJUČNE RIJEČI Solarno hlađenje, apsorpcijski rashladni uređaj, trigeneracija