Analiza prometnih opterećenja u signalizacijskim protokolima : diplomski rad - Nadarević, Rusmir (R. Nadarević, 2014)
Sažetak na hrvatskom: U radu je napravljen pregled signalizacijskog protokola SIP (eng. Session Initiation Protocol) za iniciranje sesija. Opisane su glavne funkcionalnosti protokola SIP, njegove metode i operacije. Također, spomenuta je i struktura protokola SIP sa SIP porukama, koje se dijela na zahtjeve i odgovore. Općenito su prikazana polja zaglavlja poruka s parametrima koji se koriste za pravilnu komunikaciju tijekom inicijalizacije i pokretanja sesija. Dodatno, objašnjen je rad mrežnih entiteta koji koriste protokol SIP tijekom svoje inicijalizacije i uspostave sesija, gdje se prvenstveno misli na korisničke agente klijenta i korisničke agente servera. Opisana je upravljačka aplikacija koja predstavlja simulator opterećenja signalizacijskog prometa u IMS (eng. IP Multimedia Subsystem) arhitekturi. Prikazan je pravilan rad upravljačke aplikacije s generiranjem konfiguracije i njezinog slanja prema registriranim klijentima. Svaka konfiguracija se sastoji od nekoliko parametara koji su nužni za inicijalizaciju i pokretanje sesija odnosno za generiranje SIP poruka. Parametri konfiguracije su detaljno opisani i objašnjeni sa zadanim vrijednostima koji im se često dodjeljuju. Spomenut je i scenarij sesije koji predstavlja registraciju korisničkih agenata, inicijalizaciju i uspostavu poziva između uparenih korisničkih agenata, zatim prekid poziva i deregistraciju korisničkih agenata. Korisnički agenti se kreiraju i pokreću na klijentu ovisno o primljenoj konfiguraciji klijenta od upravljačke aplikacije na koju su prethodno registrirani. Također, općenito je opisana i tehnologija Java Swing u kojoj je izvedena upravljačka aplikacija odnosno softverski sustav. Izvedena je analiza signalizacijskog prometa između korisničkih agenata i posredničkog poslužitelja P-CSCF-a (eng. Proxy Call Session Control Function). Prikazani su rezultati i statistika uspješnih i neuspješnih SIP poruka koje su dio signalizacijskog prometa na Gm sučelju. Na temelju dobivenih rezultata napravljena je usporedba s obzirom na neke razdiobe odnosno različite konfiguracije. Također, izvedena je i analiza opterećenja klijenta i posredničkog poslužitelja (P-CSCF-a) kod generiranja velikog signalizacijskog prometa tijekom njihove komunikacije. Opisana su i ponašanja klijenta te posredničkog poslužitelja u takvim slučajevima. Izvedeni su zaključi s obzirom na provedenu analizu i dobivene rezultate.