Interakcija korisnika i aplikacija temeljena na prepoznavanju gesta : završni rad - Cerovac, Bruno (B. Cerovac, 2014)
Na početku rada opisan je koncept interakcije između čovjeka i računala, pri čemu je posebna pažnja posvedena gestama kao glavnom sredstvu interakcije između čovjeka i računala. Ukratko su navedene i opisane tehnike prepoznavanja gesti kao uvod u sljedede poglavlje u kojemu se prepoznavanje gesti opisuje s puno više detalja. Kao podlogu za razumijevanje skrivenih Markovljevih modela, u rad je uvršteno poglavlje o stohastičkim procesima koje pruža jasniji uvid u terminologiju potrebnu za razumijevanje tog koncepta. Skriveni Markovljevi modeli opisani su pokaznim primjerima i formalno matematički, te su iznijeti algoritmi za rješavanje 3 karaktereistična problema skrivenih Markovljevih modela. Predposljednje poglavlje opisuje sustav Leap Motion koji služi za pradenje ruke i prepoznavanje predefiniranih gesti. U zadnjem poglavlju pokazani su sirovi podaci koji de se koristiti za budude modeliranje sustava prepoznavanja gesti. Ključne riječi: interakcija čovjek-računalo, prepoznavanje gesti, računalni vid, stohastički procesi, Markovljevi lanci, Markovljev model, skriveni Markovljev model, Leap Motion