Web-aplikacija za administraciju IBM Informix baza podataka : završni rad - Bobinac, Tomislav (T. Bobinac, 2014)
Programski zadatak bio je izraditi web aplikaciju koja omogućava pregled objekata baze podatka i rudimentarnu razvojnu okolinu za rad u SQL programskom jeziku. Pri izradi web aplikacije korišteno je više programskih jezika od kojih su najzastupljeniji PHP na poslužiteljskoj i JavaScript na klijentskoj strani. Za prikaz određenih grafičkih elemenata korištena je JavaScript programska knjižnica jQuery. Za dohvat podataka bez potrebe za osvježavanjem web stranice korišten je AJAX. Aplikacijski kod koji pruža korisniku tražene funkcionalnosti odvija se na klijentu, a kod za generiranje stranica i upravljanje podacima odvija se na poslužitelju. Uporabom softverskog obrasca Model-Pogled-Upravitelj te uporabom arhitekturnog stila Representational state transfer olakšano je dodavanje novih web stranica i funkcionalnosti. Ključne riječi: baza podataka, sustav za upravljanje bazom podatka, SQL, objekti baze podataka, web aplikacija, debeli i tanki klijent, Informix, MVC, REST, PHP, JavaScript, CSS, jQuery, AJAX