Modeliranje praćenja i analize neispravnosti rada signalno-sigurnosnih uređaja : specijalistički rad - Tuškanec, Marinko (M. Tuškanec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
SAŽETAK: Funkcionalnost željezničkog sustava u velikoj mjeri ovisi o sigurnosti, pouzdanosti, raspoloživosti i mogućnosti održavanja prometno-upravljačkog i signalno-sigurnosnog infrastrukturnog podsustava. Osnovno obilježje SS-uređaja ugrađenih na željezničkoj mreži Republike Hrvatske je izrazito heterogena tehnička i starosna struktura s velikim udjelom uređaja u poodmakloj fazi istrošenosti. Organizaciju održavanja obilježava nerazmjeran broj izvršnih radnika u pojedinim dionicama održavanja. S obzirom na postojeće eksploatacijske i organizacijske uvjete, učinkovito upravljanje procesom održavanja SS-uređaja predstavlja kompleksnu zadaću za upravitelja infrastrukture. U radu su definirani utjecajni čimbenici i razvojne smjernice za poboljšanje mogućnosti održavanja SS-uređaja. Istaknuta je važnost unaprjeđenja postojećeg načina prijave i praćenja neispravnosti rada SS-uređaja primjenom aplikacijskog sustava te je opisana radna verzija aplikacije SS_TK koja je trenutačno u testnome radu. Predložen je model analize neispravnosti rada SS-uređaja i definirani su osnovni težinski koeficijenti čimbenika koji omogućuju usporedbu razine pouzdanosti i raspoloživosti uređaja te učinkovitosti dionica održavanja. Izradom analize prikazana je praktična primjena modela. Kroz slijedne faze modela moguće je identificirati rizike odnosno eventualne slabosti i „kritične točke“ procesa upravljanja održavanjem SS-uređaja te sadašnje posljedično djelovanje usmjeriti na preventivne akcije smanjenja ili izbjegavanja utvrđenih rizika. To je preduvjet za podizanje kvalitete planiranja prioritetnih zahvata na održavanju, obnovi i modernizaciji SS-uređaja na željezničkoj mreži Republike Hrvatske. -