Regulatorni aspekti komunikacijske usluge prijenosa govora internetskom mrežom : završni [specijalistički] rad - Trutin, Daniela (D. Trutin ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2016)
SAŽETAK: Ovaj specijalistički rad obrađuje temu prijenosa govora internetskom mrežom s posebnim naglaskom na regulatornim aspektima ove usluge. Sadržaj je koncipiran na način da se nakon uvoda daje pregled osnovnih karakteristika i arhitekture mreža nove generacije (karakteristike mreža nove generacija, scenariji tranzicije u mreže nove generacije). Dan je i pregled procesa migracije na mreže nove generacije koji je trenutno u postupku u Republici Hrvatskoj. Ukratko je opisan razvoj OTT usluga, zatim su opisane i karakteristike prijenosa govora putem Interneta. Isto tako su navedeni protokoli koji se koriste u VoIP-u. Naglasak je na regulatornim aspektima VoIP-a gdje su obuhvaćeni problemi u regulaciji - definiranje VoIP usluga, pozivi prema hitnim službama, pitanja interkonekcije, univerzalna usluga te osiguravanje potrebne kvalitete usluge. Nadalje, posebno je obrađeno pitanje mrežne neutralnosti, zatim regulatorne aktivnosti vezano za OTT/VoIP usluge u državama s najvećim brojem VoIP korisnika i u Hrvatskoj, kao i aktualna događanja u svijetu po pitanju OTT usluga. -