Analiza potrošnje električne energije za električnu vuču : specijalistički rad - Karakašić, Jurica (J. Karakašić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
SAŽETAK: Električna vuča energetski je učinkovitija i ekološki prihvatljivija u odnosu na dizelsku vuču. Sam postupak elektrifikacije dijela željezničke mreže pruga donosi znatne uštede u pogonskoj energiji, što je prvi korak za postizanje ušteda. Da bi se ostvarile dodatne uštede na troškovima električne energije za električnu vuču, potrebno je kontinuirano pratiti i analizirati potrošnju električne energije. Analiza potrošnje električne energije i uvid u postojeće stanje postrojenja za napajanje električne vuče predstavljaju podlogu za definiranje zaključaka, područja koja se mogu obuhvatiti i aktivnosti koje se mogu provesti kako bi se postigle dodatne uštede električne energije, odnosno smanjenje troškova za električnu energiju. U radu je analizirana potrošnja električne energije za električnu vuču na prugama HŽ Infrastrukture, te je dan pregled postrojenja za napajanje električne vuče i obračunskih mjernih mjesta. Na temelju tarifnih stavki tarifnih sustava za prijenos i opskrbu električnom energijom te jediničnih cijena, numerički i grafički je prikazano kretanje potrošnje radne i jalove energije, iznosi angažirane snage te struktura pojedinih troškova. Prikazan je iznos registrirane električne energije vraćene u prijenosnu mrežu uslijed primjene regenerativnog kočenja te je dan prijedlog mogućih aktivnosti koje mogu dovesti do smanjenja potrošnje električne energije za električnu vuču, a samim time i ukupnih troškova za električnu energiju. -