Optimalno planiranje i upravljanje mikromrežom s lokalnom virtualnom elektranom : doktorski rad - Strnad, Ivan; Škrlec, Davor (Zagreb : I. Strnad ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
SAŽETAK: Određivanje optimalne veličine distribuiranog izvora u mikromrežama možemo prikazati kao višekriterijske optimizacijske probleme koji se danas rješavaju različitim optimizacijskim tehnikama. Odabir optimalne veličine distribuiranih jedinica u mikromrežama vrlo je važno kako bi se ekonomski opravdala njihova izgradnja, minimizirali troškovi pogona i smanjio njihov negativan utjecaj na distribucijsku mrežu. U doktorskom radu prikazan je višekriterijski optimizacijski algoritam koji nam omogućava provođenje kompletnih tehničko-ekonomskih analiza u svrhu određivanja optimalne veličine distribuiranog izvora, posebice fotonaponske elektrane i baterijskog skladišta električne energije u mikromrežama. U svrhu optimalnog upravljanja mikromrežom s fotonaponskom elektranom, baterijskim skladištem električne energije i fleksibilnim trošilima razvijen je optimizacijski model koji se bazira na mješovitom cjelobrojnom linearnom programiranju. Glavni preduvjet za pružanje pomoćnih usluga kao jedne od poslovnih mogućnosti za vlasnike mikromreža je određivanje optimalnog opsega pomoćne usluge kao i planiranje pogona mikromreže u takvim uvjetima. Za rješavanje navedenog problema razvijen je optimizacijski model za planiranje pružanja pomoćne usluge mikromreže s fleksibilnim trošilima i baterijskim skladištem električne energije. Optimizacijski modeli implementirani su u optimizacijskom alatu FICO. Rezultati provedenih analiza pokazuju da investicija u fotonaponske elektrane i baterijska skladišta električne energije u mikromrežama s fleksibilnim i nefleksibilnim trošilima još uvijek nije ekonomski opravdana bez poticaja, ali uspostavom novih tržišnih usluga otvoriti će se mogućnosti ostvarivanja dodatnih prihoda takvih sustava. - KLJUČNE RIJEČI: Mikromreže, fotonaponske elektrane, baterijsko skladište električne energije, električna vozila, fleksibilna trošila, pomoćne usluge, optimalno upravljanje mikromrežom
ABSTRACT: The problem of determining the optimal size of distributed generation units in the microgrid can be viewed as a multi-objective optimization problem, currently being solved by using different optimization techniques. Determining the optimal size of distributed generation units in the microgrid is very important in order to justify the economic cost of the investment, to minimize the operational costs and to reduce their negative impact on the distribution network. The doctoral thesis presents a multi-objective optimization algorithm for conducting comprehensive techno-economic analyses with the goal of determining the optimal size of distributed generation units, especially PV plants and battery energy storage systems, in microgrids. Because the objective and constraint functions are linear functions, MILP is used for solving the described optimization problems, and the optimization itself is implemented in the optimization packet tool FICO Xpress. The main precondition for providing ancillary services in the microgrid, opening new business opportunities for microgrid owners, is determining the scope of ancillary services which can be offered by the microgrid as well as planning the operation of the microgrid itself under such conditions. Thus, one of the research objectives was to define an optimization model for planning the scope of ancillary services in microgrids with flexible loads and battery energy storage systems. The results of the conducted analyses show that investments in microgrids with flexible and non-flexible loads, PV plants and battery energy storage systems, is still not economically viable without incentives, but that the business opportunities provided by ancillary services could make it feasible through the additional revenue they provide. - KEYWORDS: Microgrids, Photovoltaic plant, Battery energy storage system, Electric vehicle, Flexible loads, Ancillary services, Optimization of microgrid operation
Na spor. nasl. stranici naslov na eng. jeziku: Optimal planning and operation of microgrid based on local virtual power plant : doctoral thesis
Bibliografija str.104-113. - Sažetak na hrv. i eng. jeziku. - Životopis mentora. - Životopis autora [uključuje i popis objavljenih radova]