Optimalno planiranje i upravljanje mikromrežom s lokalnom virtualnom elektranom : doktorski rad - Strnad, Ivan (I. Strnad ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2016)
SAŽETAK: Određivanje optimalne veličine distribuiranog izvora u mikromrežama možemo prikazati kao višekriterijske optimizacijske probleme koji se danas rješavaju različitim optimizacijskim tehnikama. Odabir optimalne veličine distribuiranih jedinica u mikromrežama vrlo je važno kako bi se ekonomski opravdala njihova izgradnja, minimizirali troškovi pogona i smanjio njihov negativan utjecaj na distribucijsku mrežu. U doktorskom radu prikazan je višekriterijski optimizacijski algoritam koji nam omogućava provođenje kompletnih tehničko-ekonomskih analiza u svrhu određivanja optimalne veličine distribuiranog izvora, posebice fotonaponske elektrane i baterijskog skladišta električne energije u mikromrežama. U svrhu optimalnog upravljanja mikromrežom s fotonaponskom elektranom, baterijskim skladištem električne energije i fleksibilnim trošilima razvijen je optimizacijski model koji se bazira na mješovitom cjelobrojnom linearnom programiranju. Glavni preduvjet za pružanje pomoćnih usluga kao jedne od poslovnih mogućnosti za vlasnike mikromreža je određivanje optimalnog opsega pomoćne usluge kao i planiranje pogona mikromreže u takvim uvjetima. Za rješavanje navedenog problema razvijen je optimizacijski model za planiranje pružanja pomoćne usluge mikromreže s fleksibilnim trošilima i baterijskim skladištem električne energije. Optimizacijski modeli implementirani su u optimizacijskom alatu FICO. Rezultati provedenih analiza pokazuju da investicija u fotonaponske elektrane i baterijska skladišta električne energije u mikromrežama s fleksibilnim i nefleksibilnim trošilima još uvijek nije ekonomski opravdana bez poticaja, ali uspostavom novih tržišnih usluga otvoriti će se mogućnosti ostvarivanja dodatnih prihoda takvih sustava. -