Europski regulatorni okvir zaštite osobnih podataka : [specijalistički] završni rad - Pokrajčić, Anđa 1971 (A. Pokrajčić ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2015)
SAŽETAK: Specijalističkim radom obrađena je tema zaštite privatnosti i sigurnost krajnjih korisnika usluga na tržištu telekomunikacijskih usluga, pri čemu se posebno analizirao prijedlog novog regulatornog okvira zaštite osobnih podataka u Europskoj uniji. U uvodnom dijelu definiran je pojam, sadržaj i obuhvat prava na privatnost. Zatim su objašnjeni najvažniji aspekti privatnosti koji se reguliraju sukladno relevantnim direktivama Europske Unije, primjerice: povjerljivost komunikacija, dostupnost osobnih podataka i njihova uporaba, neželjene elektroničke poruke, kolačići i javni imenici. Također je analizirana važnost razvoja tržišta telekomunikacijskih usluga i konvergencija različitih tehnologija i elektroničkih usluga. Nadalje, analizirana je sigurnost mrežnog sustava, usluga i aplikacija vezano uz različite vrste napada na mreže, provale u računalne sustave, povrede privatnosti, neželjene elektroničke pošte, te sigurnost na Internetu iz aspekta tajnosti i sigurnosti osobnih podataka korisnika. Također su analizirani najvažniji aspekti privatnosti prema relevantnim Direktivama EU. Potom su analizirani prijedlozi novog regulatornog okvira zaštite osobnih podataka u EU, prijepori koji se u svezi s tim javljaju, te prednosti i nedostaci istog. -