A competitive simulation platform for electricity trading in smart grids : [nagrađeni studentski rad za Rektorovu nagradu u ak.god. 2011. /2012.] - Babić, Jurica (Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2012)
Postojeći elektroenergetski sustavi se transformiraju iz tradicionalnih energetskih mreža u napredne energetske mreže (engl. smart grids). Promjene koje se događaju u elektroenergetskom sektoru utjecat će na način kojim potrošači koriste električnu energiju. Zahvaljujući novim tehnološkim rješenjima, korisnik postaje važan element u stvarnovremenskom uravnoteženju ponude i potražnje za energijom unutar lokalnog područja. Uz tehničku dimenziju naprednih energetskih mreža, od presudne je važnosti uspostaviti maloprodajno tržište električnom energijom koje će podržati tržišne procese unutar sustava naprednih energetskih mreža. Posljedično, ono što nedostaje povrh tehničke infrastrukture jest efikasan skup tržišnih mehanizama. S ciljem izbjegavanja loše oblikovanog tržišta, a prije nego što napredne energetske mreže dosegnu globalnu rasprostranjenost, potrebno je osigurati bez-rizično okružje za testiranje tržišnih regulativa. Natjecanje Power TAC (engl. Power Trading Agent Competition) modelira tržište električne energije, a osmišljeno je kao otvorena tržišna simulacijska platforma čiji cilj je definirati smjernice za dizajn tržišta električne energije na temelju rezultata robusnog istraživanja o strukturi i radu takvog tržišta. Projekt Power TAC je međunarodni projekt koji se provodi u suradnji šest sveučilišta iz Europe i Sjeverne Amerike, uključujući i Sveučilište u Zagrebu. Odgovornost tima koji predstavlja Sveučilište u Zagrebu jest razvoj vizualizacijskog modula za platformu Power TAC. Razvijeno rješenje, predstavljeno u ovom radu, nije samo skalabilno i robusno programsko rješenje zasnovano na najsuvremenijim tehnologijama, već ima veliku znanstvenu vrijednost budući da predlaže rješenje za razumijevanje dinamike tržišta električne energije kroz identifikaciju, analizu i prezentaciju dionika, procesa i ključnih interakcija u okružju naprednih energetskih mreža. Početkom lipnja 2012. godine, natjecanje Power TAC po prvi puta će se održati za vrijeme konferencije International Joint Conference of Autonomous Agents and Multi-Agent Systems (AAMAS 2012) u Valenciji. Otprilike 20 međunarodnih timova iz industrije i akademske zajednice suprotstavit će svoje agente jedan protiv drugog. Nakon toga će razmijeniti rezultate kako bi dionici iz akademske zajednice, industrije i državne uprave mogli identificirati dobre prakse i smjernice za regulativu koja omogućuje efikasno upravljanje naprednim energetskim mrežama. Power TAC Visualizer, odgovornost zagrebačkog tima unutar projekta Power TAC, presudna je komponenta za uspjeh cjelokupnog projekta jer ne samo da omogućuje stvarno-vremensko praćenje natjecanja Power TAC, već dodatno omogućuje naprednu analizu ponašanja dionika na tržištu Power TAC te kao takva predstavlja temelj za identificiranje dobrih praksi za upravljanje naprednim energetskim mrežama. Ključne riječi: napredne energetske mreže, simulacijska platforma, programski agenti, vizualizacija tržišta električne energije, Power Trading Agent Competition