Sustav računalnog vida za automatsko prepoznavanje vozila u svrhu nadzora prometa : [ nagrađeni studentski rad za Rektorovu nagradu u ak. god. 2010./2011. ] - Novosel, Jelena (Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
U sklopu ovog rada razvijen je sustav za nadzor vozila na prometnica. Problemi koji su razmatrani prilikom razvoja sustava su detekcija vozila na prometnici, prepoznavanje tipa vozila, te prepoznavanje i čitanje registarskih oznaka s detektiranih vozila. Problem detekcije vozila sastoji se od odabira interesnog područja, tehnike detekcije vozila, te uklanjanja sjene. Svaki od navedenih koraka detaljno je objašnjen i prezentiran. Klasifikacija vrste vozila napravljena je na jednostavan i efikasan način koji pokazuje visoku točnost. Klasifikacija uključuje četiri tipa vozila: automobil, kamion, bus i kombi. Osim klasifikacije vrste vozila, razvijena je metoda za klasifikaciju marki automobila na temelju logo oznaka. Moguće je klasificirati osam marki automobila: Audi, Peugeot, Renault, Mercedes, Volkswagen, Hyundai, Mazda i Opel. Proces prepoznavanja registarskih tablica, također se sastoji od nekoliko faza. Faze prepoznavanja registarskih oznaka su: lokalizacija tablice, separacija znakova, te prepoznavanje znakova i svaka od njih je prikazana i objašnjena. Nakon lokalizacije registarske tablice, prikazana je metoda ispravljanja zakrivljenosti tablice, ukoliko ono postoji. Separacija znakova i njihovo prepoznavanje izvedeno je korištenjem dva algoritma. Testiranje i obrada rezultata je napravljena, te komentirane mane i eventualna poboljšanja izrađenih algoritama.