Detekcija fićuka u stvarnom vremenu za kontinuirani nadzor astme bežičnim čvorom : [nagrađeni studentski rad za Rektorovu nagradu u ak. god. 2010./2011.] - Arsenali, Bruno (Zagreb : Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Astma je kronična opstruktivna bolest dišnih puteva koja uzrokuje poteškoće pri disanju. Velik broj trenutno oboljelih od astme i trend povećanja broja oboljelih ukazuje na potrebu za razvojem bežičnog sustava namijenjenog kontinuiranom nadzoru bolesti. Razna istraživanja su pokazala da pojava fićuka korelira s razinom opstrukcije dišnih puteva, a s tim i astmom. Temeljem toga bežični sustav namijenjen detekciji fićuka u stvarnom vremenu predstavlja kvalitetno rješenje problema kontinuiranog nadzora astme.
U svrhu određivanja optimalnog algoritma detekcije fićuka u stvarnom vremenu namijenjenog implementaciji na bežičnom čvoru za kontinuirano praćenje astme, unutar ovog rada uspoređene su dvije metode detekcije fićuka i to metoda detekcije fićuka zasnovana na spektralnoj analizi i metoda detekcije fićuka zasnovana na linearnoj predikciji. Uspoređene metode implementirane su na DSP-u, a korišteni algoritmi i način njihove implementacije na procesoru s cjelobrojnom aritmetikom detaljno je opisan u radu. Prilikom usporedbe metoda ispitivane su dobre i loše strane svake sa stajališta osjetljivosti detekcije, specifičnosti detekcije, memorijskog zauzeća, programske složenosti i potrošnje bežičnog čvora. Temeljem rezultata ispitivanja doneseni su zaključci o isplativosti implementacije testiranih metoda na bežičnom čvoru namijenjenom detekciji fićuka.
Asthma is chronic obstructive disease of the airways that causes difficulty in breathing. A trend of increasing number of patients and large number of people currently suffering from asthma indicates a need for wireless system designed for continuous monitoring. Various studies have shown that occurrence of wheeze correlates with the level of obstruction and because of that with asthma. Based on that wireless system for real time wheeze detection provides an adequate solution for the problem of continuous asthma control.
In order to determine the optimal real time wheeze detection algorithm for implementation on the wireless node for continuous monitoring of asthma, in this paper we compare two methods of wheeze detection: wheeze detection method based on spectral analysis and wheeze detection based on linear prediction. Methods have been implemented on DSP with fixed point arithmetic and described in detail. Methods are compared from standpoint of detection sensitivity, detection specificity, memory usage, program's complexity and power consumption. Based on the comparation results conclusions were made.
Bibliografija str. 30-31