Detekcija fićuka u stvarnom vremenu za kontinuirani nadzor astme bežičnim čvorom : [nagrađeni studentski rad za Rektorovu nagradu u ak. god. 2010./2011.] - Arsenali, Bruno (Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2011)
Astma je kronična opstruktivna bolest dišnih puteva koja uzrokuje poteškoće pri disanju. Velik broj trenutno oboljelih od astme i trend povećanja broja oboljelih ukazuje na potrebu za razvojem bežičnog sustava namijenjenog kontinuiranom nadzoru bolesti. Razna istraživanja su pokazala da pojava fićuka korelira s razinom opstrukcije dišnih puteva, a s tim i astmom. Temeljem toga bežični sustav namijenjen detekciji fićuka u stvarnom vremenu predstavlja kvalitetno rješenje problema kontinuiranog nadzora astme. U svrhu određivanja optimalnog algoritma detekcije fićuka u stvarnom vremenu namijenjenog implementaciji na bežičnom čvoru za kontinuirano praćenje astme, unutar ovog rada uspoređene su dvije metode detekcije fićuka i to metoda detekcije fićuka zasnovana na spektralnoj analizi i metoda detekcije fićuka zasnovana na linearnoj predikciji. Uspoređene metode implementirane su na DSP-u, a korišteni algoritmi i način njihove implementacije na procesoru s cjelobrojnom aritmetikom detaljno je opisan u radu. Prilikom usporedbe metoda ispitivane su dobre i loše strane svake sa stajališta osjetljivosti detekcije, specifičnosti detekcije, memorijskog zauzeća, programske složenosti i potrošnje bežičnog čvora. Temeljem rezultata ispitivanja doneseni su zaključci o isplativosti implementacije testiranih metoda na bežičnom čvoru namijenjenom detekciji fićuka.