Metoda slijepe estimacije vremena odjeka temeljena na značajkama govornoga signala : : doktorski rad - Andrijašević, Andrea (A. Andrijašević ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2015)
Cilj ovog rada predstavljao je razvoj nove metode za slijepu estimaciju vremena odjeka koja ce uzimati u obzir i znacajke govornog signala. Buduci da se svaki algoritam za slijepu estimaciju vremena odjeka sastoji od dvije osnovne komponente: metode pronalaska odgovarajucih segmenata zaprimljenog govornog signala koji iskazuju opadanje energije, te optimalnog estimatora parametra, u ovom radu pokušalo se poboljšati obje. Shodno tome, provedena je usporedba rada postojeceg maximum-likelihood estimatora vremena odjeka s predloženim estimatorom temeljenim na metodi najmanjih kvadrata upotrebom tri seta ispitnih signala. Rezultati usporedbe su pokazali da uz podjednaku razinu tocnosti i preciznosti, predloženi estimator omogucava znacajno brži proracun vrijednosti parametra. S druge strane, kako bi se mogao poboljšati nacin odabira segmenata govornog signala pogodnih za estimaciju vremena odjeka, provedena je, do sada u literaturi ne-prezentirana, analiza veze izmedu tocnosti estimacije vremena odjeka i fonetskog sadržaja rijeci na temelju cije sekvence opadanja energije se estimacija provodi. Upotrebom govornog korpusa logatoma te mjerenih odziva, impulsnih odziva generiranih prema statistickom modelu kasnog odjeka i impusnih odziva dobivenih ray-tracing metodom, osim utjecaja fonetskog sadržaja, ispitao se i utjecaj nacina izgovora rijeci te spola govornika na tocnost estimacije. Na temelju uvida dobivenog kroz analize, te na temelju kriterija linearnosti krivulje opadanja energije postavljenog u ISO 3382 standardu, razvijen je poboljšani nacin odabira segmenata opadanja energije iz kojih se procjenjuje vrijednost vremena odjeka. Usporedbom rezultata dobivenih unaprijedenim nacinom odabira segmenata s dobivenima baznom metodom odabira, uz korištenje predloženog estimatora, ustanovljeno je povecanje tocnosti estimacije upotrebom i sintetiziranih i mjerenih impulsnih odziva.