Tehno-ekonomska analiza uvođenja sljedeće generacije mreža u prigradska područja: specijalistički rad - Pranjić, Siniša (S. Pranjić ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2015)
Stupanj razvijenosti tržišta elektroničkih komunikacija je indikator stupnja razvijenosti pojedine nacionalne ekonomije i predstavlja temelj za održivi rast svakog nacionalnog gospodarstva na koju ima direktan utjecaj. Moderno tržište elektroničkih komunikacija počiva na širokopojasnom pristupu koje omogućava različite širokopojasne usluge, na prvom mjestu su internet i različite aplikacije. One donose dodatnu vrijednost nacionalnoj ekonomiji bilo da je riječ o izravnoj dobiti tvrtkama koje se bave djelatnošću pružanja telekomunikacijskih usluga ili posredno stvaranjem novih vrijednosti koje nastaju zbog automatizacije postojećih poslovnih procesa ili implementacijom sustava podrške u drugim granama gospodarstva. Kako bi se omogućio daljnji razvitak tržišta i usluga neophodno je konstantno ulaganje u elektroničke komunikacijske mreže slijedeće generacije temeljene na prijenosu svjetlovodima koje jedine dugoročno mogu zadovoljiti potrebe tržišta. Planiranje i gradnja mreža slijedeće generacije je iznimno složena i skupa pa je neophodno iznaći optimalni model mreže za svako pojedino područje. U gradskim, gusto naseljenim područjima, gradnja mreža je ekonomski isplativa i predmet tržišnog natjecanja. Slabo naseljena seoska područja i otoci zahtijevaju poseban tretman jer je izgradnja klasičnih mreža nove generacije dugoročno neisplativa pa ju je potrebno uvelike subvencionirati ali i primjenjivati posebna tehnička rješenja kojima se umanjuju troškovi gradnje. Gradnja mreža slijedeće generacije u prigradskim područjima je iznimno zahtjevna pa je neophodno koristiti optimalan model gradnje koji će zadovoljiti potrebe korisnika ali i zahtjeve ulagača što u nekim slučajevima zahtijeva i subvencije. Kroz ovaj specijalistički rad napravljena je cjelovita analiza tržišta širokopojasnog pristupa, prikazana je strategija razvoja i regulatorni okvir, te tehnički modeli mreža slijedeće generacije koje se temelje na prijenosu svjetlovodima. Posebna pozornost posvećena je značajkama tržišta elektroničkih komunikacija Republike Hrvatske i modelima svjetlovodnih pristupnih mreža u prigradskim područjima jer su ona najzahtjevnija s ekonomskog aspekta. Ekonomskom analizom kroz karakteristične parametre za tržište elektroničkih komunikacija prikazana je potreba odabira najjeftinijeg modela mreža koje moraju ispunjavati prihvatljive kriterije kvalitete kao i potrebu subvencioniranja same gradnje. Kao jedan od modela koji su prihvatljivi za prigradska područja u cijelosti je prikazan model svjetlovodnih pristupnih mreža baziran na tehnologiji GPON i topologijom P2MP te bitstream pristupom krajnjem korisniku.