Analiza smetnji i kvarova na željezničko-cestovnim prijelazima u Republici Hrvatskoj u svrhu povećanja sigurnosti prometa i učinkovitosti održavanja : specijalistički rad - Žganec,Marko 1984; Grgić, Sonja (Zagreb : M. Žganec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2015)
SAŽETAK: Željezničko-cestovni prijelazi su mjesto gdje se sučeljavaju dva prijevozna sustava - cestovni i željeznički te stoga imaju značajan utjecaj na cestovni i željeznički promet, posebno u pogledu sigurnosti. Željezničko-cestovni prijelazi osigurani su pasivno (prometnim znakom, mimoilaznim ogradama i slično) ili aktivno (uređajem). Uređaji kojima se osiguravaju željezničko-cestovni prijelazi su raznih vrsta, od mehaničkih, elektromehaničkih, relejnih te elektroničkih. Kako niti jedan uređaj nije savršen i zahtjeva održavanje, u većem ili manjem broju na njemu dolazi do smetnji i kvarova. Upravo tom problematikom bavi se ovaj specijalistički rad, s obzirom da smetnje i kvarovi utječu na raspoloživost i sigurnost kako željezničkog tako i cestovnog prometa. U specijalističkom radu opisano je stanje željezničko-cestovnih prijelaza u Republici Hrvatskoj te je predočena usporedba sa stanjem u zemljama Europske Unije. Prikazana je podjela željezničko-cestovnih prijelaza te je objašnjen način rada uređaja odnosno njihove različitosti. Kroz analizu smetnji i kvarova na željezničko-cestovnim prijelazima prikazani su uzroci smetnji i kvarova te u kojoj mjeri pojedini uzrok utječe na ukupan broj i trajanje smetnji i kvarova odnosno poremećaje u željezničkom prometu. Cilj specijalističkog rada je dobiti jasan uvid u stanje željezničko-cestovnih prijelaza u Republici Hrvatskoj te kroz analizu smetnji i kvarova ukazati na probleme s kojima se susreću djelatnici održavanja prilikom njihovog otklanjanja, odnosno na važnost redovitog i pravilnog održavanja kako bi se povećala sigurnost i raspoloživost željezničkog i cestovnog prometa. - KLJUČNE RIJEČI: željezničko-cestovni prijelaz, analiza, smetnja, kvar, održavanje, sigurnost
SUMMARY: Level crossing is the place where two transportation systems are meeting - road and railway, therefore they have big influence on road and railway traffic, especially when it comes to safety. Level crossings can be secured passive (road signs, pedestrian guardrails, etc) or active (automatic devices). Automatic devices which are being used to protect level crossing can be found in different kinds, from mechanical, electromechanical, relay or electronical. Regarding the fact that neither device is perfect and requires maintenance, it is expected that each device sometimes will fall into state of disturbance or failure. This issue is being elaborated in this thesis - fact that disturbances and failures are affecting availability and safety of road and railway traffic. In this thesis conditions of level crossings in Republic of Croatia are elaborated and compared with conditions in other European Union countries. Types of level crossing devices have also been described, together with their differences. Through level crossing disturbances and failures analysis it has been described the causes of disturbances and malfunctions and how is each cause affecting total number and time of disturbances and failures. The goal of this thesis is to get a clear view of state of level crossing in the Republic of Croatia and to clearly describe the issues which maintenance staff are dealing with. Regular and correct maintenance raises the safety and availability levels. - KEYWORDS: level crossing, analysis, disturbance, failure, maintenance, safety
Tekst nad naslovom: Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Željeznički elektrotehnički sustavi
Bibliografija: list 57. - Sažetak na eng. i hrv. - Životopis