Analiza smetnji i kvarova na željezničko-cestovnim prijelazima u Republici Hrvatskoj u svrhu povećanja sigurnosti prometa i učinkovitosti održavanja : : specijalistički rad - Žganec,Marko 1984 (M. Žganec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2015)
SAŽETAK: Željezničko-cestovni prijelazi su mjesto gdje se sučeljavaju dva prijevozna sustava - cestovni i željeznički te stoga imaju značajan utjecaj na cestovni i željeznički promet, posebno u pogledu sigurnosti. Željezničko-cestovni prijelazi osigurani su pasivno (prometnim znakom, mimoilaznim ogradama i slično) ili aktivno (uređajem). Uređaji kojima se osiguravaju željezničko-cestovni prijelazi su raznih vrsta, od mehaničkih, elektromehaničkih, relejnih te elektroničkih. Kako niti jedan uređaj nije savršen i zahtjeva održavanje, u većem ili manjem broju na njemu dolazi do smetnji i kvarova. Upravo tom problematikom bavi se ovaj specijalistički rad, s obzirom da smetnje i kvarovi utječu na raspoloživost i sigurnost kako željezničkog tako i cestovnog prometa. U specijalističkom radu opisano je stanje željezničko-cestovnih prijelaza u Republici Hrvatskoj te je predočena usporedba sa stanjem u zemljama Europske Unije. Prikazana je podjela željezničko-cestovnih prijelaza te je objašnjen način rada uređaja odnosno njihove različitosti. Kroz analizu smetnji i kvarova na željezničko-cestovnim prijelazima prikazani su uzroci smetnji i kvarova te u kojoj mjeri pojedini uzrok utječe na ukupan broj i trajanje smetnji i kvarova odnosno poremećaje u željezničkom prometu. Cilj specijalističkog rada je dobiti jasan uvid u stanje željezničko-cestovnih prijelaza u Republici Hrvatskoj te kroz analizu smetnji i kvarova ukazati na probleme s kojima se susreću djelatnici održavanja prilikom njihovog otklanjanja, odnosno na važnost redovitog i pravilnog održavanja kako bi se povećala sigurnost i raspoloživost željezničkog i cestovnog prometa. -