Prijelazne elektromagnetske pojave pri sklapanju malih induktivnih i kapacitivnih struja u visokonaponskim postrojenjima : : doktorski rad - Bojić, Srećko (S. Bojić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2015)
SAŽETAK: Rad obraduje tematiku prijelaznih elektromagnetskih pojava svojstvenih za sklapanje prekidacem malih induktivnih i kapacitivnih struja u strujnom krugu izmjenicne struje visokonaponskog (VN) postrojenja. Cilj istraživanja usmjeren je na kvantificiranje amplitudnih i frekvencijskih karakteristika prijelaznih elektromagnetskih pojava nastalih sklapanjem prekidacem, polazeci od pretpostavke poznavanja uzroka, mjesta nastanka i nacina širenja istih u realnim pogonskim uvjetima VN postrojenja. Kvantifikacija karakteristicnih promatranih i ocekivanih pojava provedeno je na odabranim slucajevima sklapanja prekidacem: sklapanje VN kompenzacijske prigušnice u 110 kV postrojenju i neopterecenog dalekovoda 400 kV, raznih duljina i u razlicitim mrežnim konfiguracijama. Eksperimentalni dio istraživanja temeljen je na sveobuhvatnoj analizi, optimiranju i laboratorijskoj pripremi VN slabo prigušenih kapacitivnih djelila te provedbi opsežnih mjerenja prijelaznih pojava pri sklapanju prekidacem, a rezultati mjerenja obradeni su primjenom matematicko statistickih metoda zbog stohasticnog karaktera istih. Istraživanja u podrucju sklapanja malih induktivnih struja dopunjena su rezultatima proracuna na simulacijskom modelu prigušnice, VN postrojenja i prikljucne mreže EMTP-ATP programom, a prekidac je modeliran s modelom luka, s promjenjivim otporom luka. Simulirana su stanja kontroliranog i nekontroliranog sklapanja, prijelazne pojave uslijed rezanja struje, stanja ponovnog i višestrukog ponovnog paljenja elektricnog luka. Sklapanjem neopterecenog VN dalekovoda istraženo je ponašanje prekidaca, kvantifikacija parametara prijelaznog povratnog napona pri sklapanju male kapacitivne struje te utjecaj kapaciteta kondenzatora, prikljucenih paralelno komorama prekidaca, na amplitudu i strminu prijelaznog povratnog napana. Rezultati mjerenja i statisticke obrade pokazuju zadovoljavajucu sukladnost s rezultatima ranije provedenih simulacija za razmatrana stanja. Provedena istraživanja potkrijepljena su brojnim mjerenim i racunskim oscilogramima, a matematicko statisticke analize pokazuju dobru podudarnost s ocekivanim amplitudno-frekvencijskim karakteristikama promatranih prijelaznih pojava što je i potvrdeno kroz simulacije i analize na racunalnim simulacijskim modelima. -