Elektromagnetske strukture temeljene na pasivnim i aktivnim metamaterijalima približno nulte permitivnosti : : doktorski rad - Muha, Damir (D. Muha ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2015)
SAŽETAK: Električni nulti metamaterijali su umjetne elektromagnetske strukture s nultom vrijednosti efektivne permitivnosti. Nedavno je u literaturi teorijski predviđena mogućnost smanjenja izmjera lijevak antene uz pomoć nultih metamaterijala. U ovoj tezi je mogućnost minijaturizacije istražena numerički, pomoću punovalnih simulacija i eksperimentalno, konstrukcijom skraćene lijevak antene u 10 GHz mikrovalnom području. Jedan od nedavno predloženih primjena nultih metamaterijala je i u plazmoničkim nano-strukturama u optičkom području. Nažalost, izrada nano-struktura je vrlo skupa i složena. Međutim, nedavno objavljena istraživanja su pokazala da je raspodjela elektromagnetskog polja unutar sfernog žičanog radio-frekvencijskog rezonatora vrlo slična raspodjeli polja u plazmoničkim nano-strukturama u optičkom području. Stoga su projektirane i praktično izvedene radiofrekvencijske replike koje omogućuju ispitivanje elektromagnetskih svojstava nano-kugli pomoću skaliranih eksperimenata u radiofrekvencijskom području do 1 GHz. Nadalje, istražena je uskopojasnost koja je najveći nedostatak svakog pasivnih metamaterijala a uzrokovana je temeljnom fizikom (disperzijskim jednadžbama). Naposljetku, u literaturi su se nedavno pojavile ideje proširenja pojasa pomoću ne-Fosterovih reaktivnih elemenata. Stoga su analizirani, projektirani i praktično izvedeni negativan kapacitet i induktivitet za širokopojasni rad u radiofrekvencijskom području do 800 MHz. Radi povećanja funkcionalnosti, ovim sklopovima je dodana mogućnost promjene vrijednosti negativnog kapaciteta, odnosno induktiviteta, pomoću upravljačkog istosmjernog napona. -