Gubici u visokonaponskim mjernim transformatorima s otvorenom jezgrom : specijalistički rad - Žiger, Igor; Štih, Željko (Zagreb: I. Žiger ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2015)
SAŽETAK: Naponski transformatori su jednofazne jedinice namijenjene za direktan prijenos energije s visokog na niski napon. Izvedba ovakvih transformatora s otvorenom jezgrom donosi niz prednosti i za korisnika i proizvođača. Međutim, koncept otvorene jezgre utječe na raspodjelu i shvaćanje gubitaka u transformatoru. Sama klasifikacija gubitaka drugačija je nego kod klasičnih transformatora sa zatvorenom jezgrom. Upravo stoga cilj ovog rada je postaviti, objasniti i potvrditi raspodjelu gubitaka u pokusima kratkog spoja, praznog hoda i za situaciju kada je transformator terećen u pogonu. Fokus specijalističkog rada je na demonstraciji metodologije kojom se određuju karakteristični gubici ovakvih transformatora, te usporedba s rezultatima mjerenja prikupljenih kroz međufazna i finalna ispitivanja tijekom proizvodnje ovih transformatora. - KLJUČNE RIJEČI: Transformatori s otvorenom jezgrom, Naponski transformator velike snage, Klasifikacija gubitaka, Dodani gubici u namotu, Dodatni gubici u konstrukcijskim komponentama, Gubici u jezgri
Bibliografija: str. 86 - 88.