Jednoslojno upravljanje memorijom temeljeno na integraciji dodjeljivanja i zbrinjavanja memorije : : doktorski rad - Ivančić, Dorian (D. Ivančić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2015)
Algoritmi za upravljanje memorijom uvelike utječu na brzinu rada programa i njegove memorijske zahtjeve pa su zbog toga predmet istraživanja već dugi niz godina. Iako postoji mnoštvo algoritama, oblikovanjem novih želi se postići efikasnije korištenje računalne memorije i poboljšati performanse rada sustava. Tradicionalno se algoritam za zbrinjavanje ugrađuje povrh algoritma za dodjelu. U ovom radu opisana je metoda kombiniranja mehanizama za dodjelu i mehanizama za zbrinjavanje memorije s ciljem oblikovanja jednoslojnog algoritma za upravljanje memorijom koji utjelovljuje najbolje karakteristike početnih algoritama, a istodobno primjenjuje nove paradigme. Model je zasnovan na iskustvu postojećih algoritama, a posebno na algoritmu za dodjelu s odijeljenim listama memorijskih blokova te klasičnom algoritmu označi-oslobodi za zbrinjavanje nedohvatljivih objekata. Jednoslojni algoritam ima manju složenost postupka zbrinjavanja u odnosu na algoritam označi-oslobodi i postiže veću efikasnost. Oblikovani algoritam evaluiran je simulacijama obzirom na performanse. On ima slične memorijske zahtjeve kao i klasični algoritam označi-oslobodi, no provodi 19% manje vremena u zbrinjavanju, a uz njega je sustav 28% brži. Temeljem analize rezultata rada ispitnih programa razvijeno je nekoliko modela i na osnovu njih oblikovano nekoliko inačica heurističkog mehanizma prilagodbe jednoslojnog algoritma značajkama memorijskih objekata, no u konačnoj evaluaciji se koristi ona inačica koji ostvaruje najprihvatljiviji omjer dobitka na brzini u odnosu na dodatno memorijsko zauzeće. Memorijski zahtjevi heurističkog jednoslojnog algoritma slični su zahtjevima standardnog jednoslojnog i klasičnog algoritma označi-oslobodi, međutim heuristički jednoslojni algoritam provodi 47% manje vremena u zbrinjavanju u odnosu na algoritam označi-oslobodi, dok je uz njega sustav u cjelini 30% brži. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da se relativno jednostavnim, ali dobro osmišljenim mehanizmima i tehnikama mogu značajno poboljšati performanse memorijskih algoritama i time ukazuju na nekoliko mogućih smjerova daljnjih istraživanja. KLJUČNE RIJEČI - zbrinjavanje memorije, dodjela memorije, jednoslojno upravljanje memorijom, heuristički algoritmi