Smanjvanje istosmjerne komponente struje izmjenjivača s galvanskim odvajanjem na tračničkim vozilima : : doktorski rad - Macan, Miroslav (M. Macan ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2015)
Istraživanja prikazana u ovome radu motivirana su problemima vezanim uz klasične metode određivanja i smanjenja zasićenja u transformatorima. Za uspješno projektiranje pretvarača pomoćnih napajanja s galvanskim odvajanjem za napon istosmjernog međukruga 1500 V ili 3000 V potrebno je ograničiti istosmjernu komponentu struje na izlazima izmjenjivača. Uobičajene metode za određivanje istosmjerne komponente struje predviđaju dodatne mjerne članove magnetskog toka, što znatno usložnjava i poskupljuje izvedbu pretvarača, pa je cilj bio razviti metodologiju određivanja istosmjerne komponente struje bez dodatnih mjerenja s ocjenom granica točnosti. Istražen je utjecaj parametara IGBT sklopke i pobudnog stupnja na iznos istosmjerne komponente napona na izlazima izmjenjivača. Kao rezultat istraživanja izrađen je algoritam potiskivanja istosmjerne komponente struje. Algoritam se temelji na metodi promjene srednje vrijednosti modulacijske funkcije. Na osnovi trenutačne vrijednosti istosmjerne komponente struje kompenzirana je srednja vrijednost napona na izlazima izmjenjivača. Prednost predloženog algoritma za potiskivanje istosmjerne komponente struje u odnosu na većinu postojećih metoda jest jednostavno i pouzdano upravljanje minimalnom istosmjernom komponentom struje na izlazima izmjenjivača za cijeli opseg promjene izlaznog napona i za cijeli opseg opterećenja. U radu je prikazano da predložena metoda vrlo dobro pokazuje rezultate smanjenja istosmjerne komponente struje izmjenjivača s galvanskim odvajanjem na tračničkim vozilima.