Utjecaj promjene tehnologije odašiljanja televizijskog signala na uporabu radiofrekvencijskog spektra : : završni [specijalistički] rad - Kragović, Nina (N. Kragović ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2015)
Prelaskom s analognog na digitalno zemaljsko emitiranje televizijskih programa više od jednog programa može biti smješteno unutar jednog televizijskog kanala. Posljedica tog prijelaza je digitalna dividenda kao jedan od najčešće korištenih pojmova u području upravljanja spektrom u posljednjih nekoliko godina. Digitalna dividenda odnosi se na oslobađanje dijela spektra dodijeljenog zemaljskoj televiziji u UHF (Ultra High Frequency) pojasu za druge usluge. Zbog činjenice da širokopojasne usluge putem optičkih komunikacijskih sustava nisu dostupne u svim regijama, širokopojasni pristupputem radijskih sustava dobiva na značenju za isporuku internetskog sadržaja. Identifikacija dodatnog spektra za mobilne usluge i dalje je u središtu interesa operatora komunikacijskih sustava i regulatora u brojim zemljama. Procjene su da će u sljedećih desetak godina biti velika potražnja za spektrom radijskih i mobilnih usluga te se potreba procjenjuje na oko 500 MHz. S obzirom na to da je frekvencijski spektar ograničen resurs svake države, nalaženje dodatnog spektra neizbježno će uključivati ponovnu prenamjenu već zauzetog spektra koji je trenutačno dodijeljen drugim službama i sustavima. Opcija bi mogla biti druga digitalna dividenda, odnosno daljnja prenamjena UHF pojasa, koji sada koristi zemaljska televizija, za nove mobilne usluge. Političke rasprave o uporabi UHF spektra već su u tijeku u nekim zemljama i može se očekivati da će World Radiocommunication Conference 2015. donijeti odluke o drugoj digitalnoj dividendi. Pri tome postoje različita mišljenja i pogledi sadašnjih korisnika tog frekvencijskog opsega- televizijskih nakladnika i budućih korisnika- mobilnih operatora. Istraživanjem iusporedbom uporabe već oslobođenog radiofrekvencijskog spektra kroz prvu digitalnu dividendu te analizom potrebnih promjena u zemaljskom radiodifuzijskom sustavu, koje bi stvorile preduvjete zadaljnje oslobađanje dijelova spektra, dan je pregled mogućih načina njegove prenamjene. Ključne riječi digitalna dividenda, radiofrekvencijski spektar, digitalna zemaljska televizija, mobilne komunikacije, regulacija, ITU, modulacija, jednofrekvencijske mreže