Analiza utjecajnih čimbenika na kvalitetu čeličnih limova za jezgre transformatora : : specijalistički rad - Trbušić, Dario (D. Trbušić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2015)
SAŽETAK: Jezgra je bitan dio transformatora, generatora, motora i ostale električne opreme. Magnetski tok jezgre i napon se koriste za pokretanje motora, proizvodnju električne energije i pretvara se u transformatoru. Magnetski materijali se koriste kao sastavni dijelovi električnih proizvoda, koji imaju osnovni zadatak da usmjereno vode magnetski tok i time omogućuju elektromagnetske pretvorbe na kojima se zasniva funkcija tih proizvoda. Orijentirani magnetski lim uglavnom se koristi kao magnetski aktivni materijal u jezgri električnih transformatora, s obzirom na visoku magnetsku propusnost i njegove niske "gubitke jezgre" (gubitak snage u obliku topline koja se pojavljuje zbog pojave rasipanja koja djeluje u materijalu tijekom procesa magnetiziranja). Trenutno najprivlačnije i pristupačne tehnologije za proizvodnju orijentiranog magnetskog lima temeljene su na "acquired inhibition" strategiji. Potencijali za smanjenje gubitaka su povezani sa sve tri komponente gubitaka (anomalijski gubici, gubici vrtložnih struja i gubici histereze) i to su: tanji magnetski lim (bez destabilizacije sekundarne rekristalizacije); izglađena površina lima (prilagodba između čelika i izolacijskog sloja); oštrija tekstura s poboljšanom strukturom zrna (generiranje mikro zrna, kontrola oblika zrna); poboljšanje prevlaka s povećanim naprezanjem i optimizacija laserskog zarezivanja površine lima. Jedan od instrumenata kontrole i osiguranja kvalitete magnetskog lima kod proizvođača transformatora, koji dolazi izvana i ulazi u proizvodni proces jesu „Tehničko-dobavni uvjeti“. Tehničko-dobavnim uvjetima definiraju se magnetska svojstva, geometrijske karakteristike, tehnološke karakteristike, tolerance, ispitne procedure, uvjeti isporuke i način pakiranja magnetskog lima u konačno žarenom stanju. Tipično se za trostupne „Ste-lap” jezgre faktor kvarenja lima distributivnih transformatora kreće oko 20 %, a za jezgre energetskih transformatora oko 10 %. U svrhu smanjivanja gubitaka i buke, broj limova u slogu treba biti što manji, a broj koraka što veći. Zbog produktivnosti je broj limova u slogu najčešće 2-3, a broj slogova u ciklusu 3 - 7. -