Fault-tolerant control of a wind turbine subject to generator electromechanical faults: doctoral thesis - Lešić, Vinko (V. Lešić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
U disertaciji je predložena metodologija na kvarove otpornog upravljanja koja prilagođava rad generatora vjetroagregata tako da preraspodjeljuje opterećenja s oštećenih dijelova rotora ili statora na preostala područja generatora na način da se omogući siguran rad i postigne maksimalna proizvodnja energije u kvarnom načinu rada. Statorski tok ili moment generatora modulirani su u odnosu na trenutni položaj toka rotora da bi se suzbio brzi razvoj nekih od najčešćih elektromehaničkih kvarova generatora. Predložena metodologija pogodna je za sve tipove generatora vjetroagregata: kavezni ili dvostruko napajani asinkroni generator te sinkroni generator s permanentnim magnetima ili namotima na rotoru. Metode su koncipirane kao modularna nadogradnja na klasične načine upravljanja vjetroagregatom te se mogu primijeniti na nove ili već postavljene vjetroagregate. Uobičajeni pristupi upravljanja električnim strojevima unaprijeđeni su s točnijim i robusnijim estimacijskim algoritmima te identifikacijom parametara. Provedene su opsežne simulacije za validaciju predložene metodologije s detaljnim provjerama mogućih negativnih utjecaja uz korištenje akreditiranih alata. Skalirani laboratorijski postav dodatno je korišten za potvrdu teoretskih razmatranja i validaciju robusnosti metodologije. Ključne riječi: upravljanje generatorom vjetroagregata, elektromehanički kvarovi generatora, na kvarove otporno upravljanje, modelsko prediktivno upravljanje generatorom, Kalmanov filtar, kompenzacija neravnomjernosti magnetskog toka generatora, asinkroni kavezni generator, dvostruko napajani asinkroni generator, sinkroni generator s permanentnim magnetima, sinkroni generator s namotima na rotoru