Estimacija emocionalnih stanja zasnovana na dubinskoj analizi akustičkih značajki govornoga signala: doktorski rad - Dropuljić, Branimir (B. Dropuljić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
Estimacija emocionalnih stanja iz govora može imati važnu ulogu u mnogim područjima. U okviru ove doktorske disertacije realiziran je sustav za estimaciju emocionalnih stanja, temeljen na akustičkim značajkama govornog signala, koji svoju primjenu može naći u psihoterapiji te u postupcima selekcije i obuke kandidata za stresne i odgovorne operacije. Zbog takvog potencijala je poseban naglasak stavljen na estimaciju govora pod stresom, kao i na pobuđivanje ispitanika prepadnim, odnosno startle pobudama. Istražena je neurobiološka podloga nastanka emocija kao i utjecaj emocija na biološke mehanizme za produkciju govora, a posljedično i na pojedine akustičke parametre i značajke iz glasa. Predložene su mjere perturbacije glasa, odnosno značajke utjecaja limbičkih struktura na poremećaje koordinacije antagonističkog procesa titranja glasnica, koje su rezultirale značajnom razlučivosti na razinu stresa u glasu. Pritom je ustavovljena i njihova robusnost na voljne komponente govora, konkretno dinamike fundamentalne frekvencije tijekom izgovora, gdje se konvencionalne perturbacijske mjere (jitter) nisu pokazale toliko uspješne. Analiziran je utjecaj intenzivnih zvučnih pobuda impulsnog oblika, odnosno startle pobuda, na promjene fundamentalne frekvencije glasa. Takozvane fear-potentiated startle reakcije nalaze veliku primjenu u dijagnostici posttraumatskog stresnog poremećaja, odnosno u paradigmama kondicioniranja i ekstinkcije straha. Kao konvencionalna mjera za predikciju startle reakcija danas se koristi elektromiografija orbicularis oculi mišića, to jest analiza treptaja oka. U okviru ove disertacije izvršena je usporedna analiza odziva na fundamentalnoj frekvenciji i odziva na orbicularis oculi mišiću te su ustanovljene konzistentnosti i slična svojstva odziva. Nadalje, predloženo je unaprjeđenje konvencionalne arhitekture sustava za estimaciju dimenzijskih emocija, ugode i pobuđenosti, s a priori znanjem o povezanosti tih emocija. Analizama je potvrđeno unaprjeđenje točnosti estimacije korištenjem takve arhitekture. Ključne riječi: estimacija emocionalnih stanja, dubinska analiza podataka, emocionalna stanja, govorni signal, akustičke značajke, perturbacija glasa, intenzivna zvučna pobuda, korpus emocionalnog govora