Računalna forenzika sigurnosnog incidenta u korporativnom okruženju : [specijalistički] završni rad - Križanec, Oskar (O. Križanec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2015)
SAŽETAK: Računalna forenzika je grana forenzičke znanosti koja se bavi prikupljanjem, pretraživanjem, zaštitom i analizom dokaza u digitalnom obliku te uključuje njihovu prezentaciju kao materijalnih dokaza u kasnijim eventualnim sudskim postupcima. Korporacije su sve češće izložene različitim sigurnosnim događajima, koji mogu također biti i sigurnosni incidenti. Da bi bolje zaštitile svoju digitalnu imovinu uspostavlja se sustav upravljanja informacijskom sigurnošću. Unatoč tome, sigurnosni incidenti se i dalje događaju, zbog toga je nužna stručna forenzička istraga. U radu su razmatrane forenzičke metode i procedure koje se koriste pri internim istragama unutar korporacije, analizirane su karakteristike određenih alata koji se koriste kao programska podrška za prikupljanje i pretragu digitalnih dokaza, također je opisan je računalni kriminal, motivi i profili počinitelja krivičnih radnji, kao i načini manipulacija procesom digitalne istrage te je obrađena forenzika internetskog preglednika Mozilla Firefox. A kroz analizu primjera sigurnosnog incidenta prikazana je praktična primjena teorijski obrađenih tema. -