Heterogeni računalni sustav s programirljivim poljem logičkih elemenata za učenje stabla odluke : : doktorski rad - Škoda, Peter (P. Škoda ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
SAŽETAK: U ovom radu prikazan je heterogeni računalni sustav i novi hibridni algoritam za učenje stabla odluke Dataflow decision tree construction – DF‑DTC. Algoritam DF‑DTC zasnovan je na algoritmu C4.5. Heterogeni sustav sadrži koprocesor izveden programirljivim poljem logičkih elemenata (FPGA, engl. field programmable gate array). Razrada arhitekture koprocesora i hibridnog algoritma DF‑DTC provedena je metodologijom programsko-sklopovskog suobliokovanja. U koprocesoru je izvedena obrada nominalnih atributa skupa za učenje, a u algoritam su uvedene prilagodbe podatkovnih struktura, te podrška za višedtretveno izvođenje. Vrednovanje performansi provedeno je mjerenjem ukupnog vremena izvršavanja rada programa, te mjerenjem vremena izvršavanja ključnih dijelova algoritma. Pri vrednovanju su korišteni sintetički skupovi za učenje, te skupovi za učenje javno dostupni na UCI repozitoriju. Performanse DF‑DTC-a uspoređene su s performansama postojeće programske implementacije algoritma EC4.5. Ubrzanje obrade nominalnih atributa na DF‑DTC-u iznosi u prosjeku 3,00 puta u usporedbi s programskom implementacijom EC4.5. Za cjelokupno izvršavanje programa najbolje ubrzanje iznosi 1,18 puta. Izvedba DF‑DTC-a za pokazala je potencijal FPGA-a kao platforme za ubrzanje učenja stabla odluke. -