Analiza višesektorske regulacije u Europskoj uniji : : [specijalistički] završni rad - Bikić, Ivana (I. Bikić ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2014)
SAŽETAK: Elektroničke komunikacije su u fazi velike transformacije u kojoj ključnu ulogu imaju pružatelji komunikacijskih usluga, no veliki dio odgovornosti za uspješnu transformaciju komunikacija leži i na nacionalnim regulatorima. Transformacija se očituje kroz konvergenciju usluga u komunikacijskoj industriji, a u takvom konvergentnom okruženju, model konvergentnog regulatora nameće se kao rezultat optimalne organizacije sa stajališta konvergencije tehnologija, poticanja tehnološkog razvoja i razvoja tržišta komunikacija. Trend globalizacije i brisanja granica između sektora elektroničkih komunikacija i elektroničkih medija te približavanje srodnih djelatnosti u smislu povezivanja infrastrukture, usluga i sadržaja, dovode do potrebe povezivanja ovih dvaju srodnih regulatornih djelatnosti pod jednim krovom. Navedeno dovodi do jačanja regulatorne uloge, bolje koordinacije poslova, bolje razmjene informacija i smanjenja troškova administracije zbog racionalizacije poslovanja, zbog čega je objedinjavanje regulatornih agencija trend kako u svijetu tako i u državama EU. Pojava višesektorskih regulatora u svijetu najčešće uključuje elektroničke komunikacije, poštu i elektroničke medije, no u pojedinim slučajevima višesektorska regulacija obuhvaća i više srodnih javnih usluga pod krovom jednog regulatora, kao što su telekomunikacije, pošta, električna energija, plin, i željeznički promet. Stvaranje višesektorskog regulatora u Republici Hrvatskoj, koji bi regulirao elektroničke komunikacije i elektroničke medije imalo bi za posljedicu stvaranje fleksibilne administracije sposobne odgovoriti tržišnim potrebama, koja bi se bolje nosila s neprestanim tehnološkim i regulatornim promjenama i razvojem koji se odvija u ICT sektoru, a daljnji razvoj jakog i neovisnog regulatora u Republici Hrvatskoj bilo bi pripajanje HAKOM-u i Hrvatske energetske regulatorne agencije jer je višesektorska regulacija tržišta mrežnih djelatnosti uvjet za podizanje efikasnosti regulacije ovih srodnih sektora, što bi dovelo do bolje zaštite korisnika, bolje zaštite javnog interesa te bi značajno utjecalo na ekonomski rast Republike Hrvatske.