Optimalan razmještaj distribuirane proizvodnje u srednjenaponskim elektroenergetskim mrežama: doktorski rad - Prenc, Rene (R. Prenc ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
Traženje optimalnoga razmještaja distribuirane proizvodnje u srednjenaponskim elektroenergetskim mrežama predstavlja nelinearan kombinatorički optimizacijski problem koji se u znanstvenoj literaturi javlja početkom 90-tih godina prošloga stoljeća. Ovisno o funkciji cilja koju se optimizira, prisutan je niz interpretacija optimizacijskoga problema. Također je do sada razvijen i čitav set metoda za njegovo rješavanje, uključujući egzaktne i heurističke metode. U doktorskoj disertaciji se pristupilo formulaciji takve funkcije cilja koja će istovremeno zadovoljiti interese investitora distribuiranih izvora i interese Operatora distribucijskog sustava. Cilj je, procjenom investicijskih projekata svih distribuiranih izvora i procjenom ušteda Operatora distribucijskog sustava, pronaći optimalan razmještaj distribuiranih izvora u srednjenaponskoj mreži. Potonje podrazumijeva odabir njihove optimalne snage i mjesta priključenja. Pritom u obzir moraju biti uzeta naponska i strujna ograničenja mreže, godišnji rast tereta te moguća ograničenja na lokaciju i priključnu snagu svakog distribuiranog izvora. Istraživanje je usmjereno na primjenu genetskih algoritama pri rješavanju ovog optimizacijskog problema, i tu je svrhu razvijen i implementiran računalni model u programskome paketu Matlab. Ključne riječi: Optimalan razmještaj, distribuirani izvori, planiranje distribucijskih mreža, genetski algoritmi, metode procjene investicijskih projekata.