Sustav preporučivanja aktivnosti za računalom podržano suradničko učenje : : doktorski rad - Holenko Dlab, Martina (M. Holenko Dlab ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
SAŽETAK: Sustavi preporučivanja pružaju podršku korisnicima prilikom pristupa korisnim ili zanimljivim sadržajima. U procesu preporučivanja uvažavaju se individualne karakteristike korisnika, čime se osigurava personalizacija. Tehnike preporučivanja se koriste i u domeni e-učenja, no kod većine postojećih sustava skup sadržaja koji se preporučuju je ograničen na nastavne materijale i kolegije u cjelini. Kod suvremenog e-učenja koje pretpostavlja izvođenje suradničkih aktivnosti (e-aktivnosti) različitim alatima postoje i drugi aspekti koje je moguće prilagoditi karakteristikama studenata. Preporuke se tako mogu odnositi na odgovarajuće suradnike ili alate za e-aktivnost, savjete kojima će se podržati studenta u njenoj realizaciji, ali i na e-aktivnost u cjelini. U doktorskom radu je opisan vlastiti model obrazovnog sustava preporučivanja za personalizaciju izvođenja e-aktivnosti koje se realiziraju uz pomoć alata Weba 2.0. Preporuke su namijenjene studentima i grupama te uključuju četiri vrste sadržaja: izborne e-aktivnosti, suradnike, alate Weba 2.0 i savjete za povećanje razine aktivnosti. Glavne komponente opisanog sustava su model aktivnosti, podsustav za modeliranje korisnika i podsustav za određivanje preporuka. Modelom aktivnosti se predstavlja planirani tijek aktivnosti e-učenja i sadržaji za preporučivanje. Podsustav za modeliranje sadrži komponentu za prikupljanje podataka o akcijama koje studenti izvršavaju pomoću alata Weba 2.0 te modele studenta i grupe kojima se predstavlja sljedeće karakteristike: preferencije stilova učenja, preferencije alata Weba 2.0, razine znanja i razine aktivnosti. Preporuke se određuju u podsustavu za određivanje preporuka primjenom algoritama koji uključuju pedagoška pravila. Nastavnik modificira navedena pravila u skladu sa željenim pedagoškim pristupom te time upravlja procesom preporučivanja. Opisani model sustava implementiran je kao obrazovni sustav preporučivanja nazvan ELARS (E-Learning Activities Recommender System). Prilikom vrednovanja sustava naglasak je bio na vrednovanju s pedagoškog aspekta. Vrednovanje je izvršeno u nastavnom radu sa studentima pri čemu se utvrdila djelotvornost korištenja sustava u e-kolegijima. -