Model prediktivnoga vrednovanja učinkovitosti interakcije za mobilne aplikacije na zaslonima osjetljivima na dodir : : doktorski rad - Ljubić, Sandi (S. Ljubić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
SAŽETAK: U području interakcije čovjeka i računala, prediktivnim vrednovanjem učinkovitosti se interakcija pokušava kvantitativno ocijeniti bez provođenja testiranja upotrebljivosti, pri čemu se uobičajeno koriste modeli koji predviđaju vrijeme potrebno za izvršavanje zadatka bez prisustva pogreške. U ovom radu predložen je takav model koji specifično naslovljava interakciju sa sučeljima mobilnih aplikacija namijenjenih zaslonima osjetljivima na dodir. Teorijski dio modela tako je definiran utvrđivanjem ključnih elemenata interakcije svojstvenih aktualnim mobilnim aplikacijama i zaslonima osjetljivima na dodir. Predložen je skup od ukupno 18 operatora koji opisuju: osnovne elemente interakcije na niskoj razini motoričkih aktivnosti, mentalnu pripremu korisnika i odziv interaktivnog sustava. Empirijskim istraživanjem, u kontroliranom eksperimentu s odabranim uzorkom ispitnih korisnika, testirano je izvršavanje promatranih elemenata interakcije u okviru posebno pripremljene ispitne aplikacije. Na taj su način za sve motoričke operatore modela određeni pripadni numerički parametri odnosno vremena njihova izvršavanja. Vremenske vrijednosti predloženih operatora dodatno su parametrizirane s obzirom na veličinu zaslona mobilnog uređaja i korišteni stil interakcije u radu s mobilnim aplikacijama. Pri tome, obuhvaćeni su najčešći tipovi mobilnih uređaja – manji i veći pametni telefoni i pločna računala, a dodatno je analizirana učinkovitost interakcije programskog emulatora kojim se upravlja putem monitora sa zaslonom osjetljivim na dodir. Za predloženi model prediktivnog vrednovanja ponuđena su heuristička pravila za smještaj mentalnog operatora, a osiguran je i veći broj primjera koji ukazuju na postupak modeliranja odnosno kodiranja metoda za izvršavanje zadataka. Provjera valjanosti modela provedena je eksperimentalnim utvrđivanjem točnosti njegova predviđanja. Izdvojeno empirijsko istraživanje imalo je za cilj na skupu od 48 zadataka usporediti predviđanje modela sa stvarnim vremenima njihova izvršavanja u okviru konkretnih mobilnih aplikacija na različitim klasama mobilnih uređaja. Utvrđena točnost modela, iskazana srednjom kvadratnom postotnom pogreškom predviđanja, iznosi 10,6%, što je skoro dvostruko bolje u odnosu na točnost predviđanja izvornog modela na razini utipkavanja (KLM). -