Optimiranje akustičke kvalitete profesionalnoga prostora za slušanje: doktorski rad - Krhen, Miljenko (M. Krhen ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
Doktorski rad „Optimiranje akustičke kvalitete profesionalnoga prostora za slušanje“ rezultat je istraživanja akustičkih svojstava profesionalnih prostora za slušanje. Utvrđene su posebnosti tih prostora koje karakterizira vrlo velika važnost kvalitete zvuka u svrhu njegove obrade, pri čemu oni moraju biti akustički tako projektirani da vrijednosti svih njihovih parametara akustičke kvalitete imaju optimalne vrijednosti potrebne za postizanje najbolje moguće kvalitete slušanja. Izmjereni su realni profesionalni prostori za slušanje, i nakon toga je napravljena detaljna statistička analiza izmjerenih vrijednosti parametra, kao i rezultata subjektivnih ispitivanja, i to primjenom statističke metode analize glavnih komponenata i statističke metode združene analize parametara. Tim metodama utvrđeni su uvjeti mjerenja pod kojima se dobivaju najtočniji rezultati mjerenja, koji će u najvećoj mjeri korelirati sa subjektivnim ocjenama istih tih prostora. Matematičkom metodom združenih parametara određeni su koeficijenti utjecaja objektivnih parametara akustičke kvalitete na subjektivnu ocjenu. Nakon toga je napravljen matematički model funkcijske ovisnosti primjenom polinomne i racionalne funkcije koja prikazuje frekvencijsku ovisnost objektivnih parametara za uvjet postizanja optimalne kvalitete slušanja. U konačnici, izveden je i geometrijski model optimalnog prostora za slušanje, koji služi kao osnova za izradu računalnih simulacija u kojima su namjerno, na kontrolirani način mijenjani neki akustički uvjeti, i utvrđene su granice promjene tih određenih parametara akustičke kvalitete kod kojih dolazi do subjektivnih zamjećivanja promjene u kvaliteti slušanja. Ključne riječi: akustika, akustička kvaliteta, profesionalni prostor za slušanje, tonska režija, analitičke metode, subjektivna ocjena, objektivni parametri, model optimalnog prostora, upravo zamjetljive granice promjene