Osiguranje željezničkog prometa automatskim pružnim blokom : : specijalistički rad - Francuz, Darko (D. Francuz ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
Današnji način života obilježavaju aktivnosti ljudi koje zahtijevaju sve veću mobilnost. U tome nesumnjivo najveću ulogu ima promet, a ogleda se u upotrebi prijevoznih sredstava i prometne infrastrukture. Porastom broja ljudi povećavaju se i zahtjevi za sve većom mobilnosti, samim time i pritisci kako u prometnom tako i u ekološkom smislu. Izbor željeznice kao načina putovanja i prijevoza roba bi mogao uvelike umanjiti probleme opterećenje na prometnu infrastrukturu. Željeznički promet kao dio kopnenog prometnog sustava u odnosu na druge vidove prometa ima jedinstven vozni put sastavljen od kolosijeka s tračnicama bez mogućnost promjene pravca kretanja vozila. Velike mase, velike brzine i specifičnosti podloge po kojoj se kreću znatno povećavaju put zaustavljanja željezničkih vozila. Kako bi se prevladale navedene specifičnosti, povećala sigurnost željezničkog prometa i propusna moć željezničke pruge na pojedinim dionicama, ugrađuju se signalno–sigurnosni uređaji. Povećanjem propusne moći pruge rekonstrukcijskim mjerama u koje pripada i ugradnja signalno-sigurnosnih uređaja također se poboljšava tehnička moć pruge. Cilj ovoga specijalističkog rada je opisati rad uređaja automatskog pružnog bloka s obostranim prometom, te na taj način pokazati kako on, kao jedna od rekonstrukcijskih mjera, utječe na poboljšanje tehničke moći pruge. Kao primjer uzet je automatski pružni blok s obostranim prometom sustava Iskra – Lorenz Sbl 5. Ključne riječi