Odabir instrumenta za upravljanje troškovima u telekomunikacijskoj industriji : : [specijalistički] završni rad - Ivić, Marina (M. Ivić ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2014)
SAŽETAK: Specijalistički rad bavi se teoretskim prikazom troškovnih metodologija u telekomunikacijskoj industriji te pravnim i ekonomski aspektima koji utječu na istu. Zbog boljeg razumijevanja troškovnih metodologija, u radu je objašnjeno računovodstveno obuhvaćanje troškova, kako u uvriježenoj računovodstvenoj praksi tako i u telekomunikacijskoj industriji, poimanje samog troška te nositelja troškova u telekomunikacijskoj industriji. Analiziran je način regulacije telekomunikacijske industrije te pravni okviri koje ista mora zadovoljiti. Dan je detaljan pregled računovodstvenih metodologija i metoda koje se najčešće koriste u telekomunikacijskoj industriji. Radi se o metodologiji potpuno raspodijeljenih troškova (engl. Fully allocated cost, FAC) i metodi obračuna troškova prema aktivnostima (engl. Activity Based Costing System, ABC) koju koristi te metodologiji dugoročnih inkrementalnih troškova (engl. Long Run Incremental Cost, LRIC) i metodi troškovnih krivulja (engl. Cost Volume Relationship, CVR) koju koristi. Dan je cjeloviti pregled ABC metode koja služi za upravljanje troškova u računovodstvenom pristupu te omogućuje prikaz kauzalnih odnosa između troškova i usluga ili proizvoda. Također je dan cjeloviti prikaz LRIC troškovne metodologije i CVR metode koju koristi, što je posebno interesantno obzirom na činjenicu da se radi ono novoj troškovnoj metodologiji koja se tek počinje koristi za sastavljanje financijskih izvještaja. Kako LRIC metodologija ima više oblika, dan je pregled svih oblika, a naglasak je stavljen na onaj oblik koji je preporučen od strane Europskog Parlamenta i Vijeća Europe. Nakon teoretskog pregleda troškovnih metodologija i metoda unutar telekomunikacijske industrije, opisani su i analizirani rezultati terenskog istraživanja postojećih računovodstvenih informacijskih sustava telekomunikacijskih operatora u Republici Hrvatskoj putem anketnog upitnika te su donijeti opći zaključci o kvaliteti i mogućem poboljšanju i nadogradnji istih. Rad završava zaključnim mislima o napisanoj temi. -