Model komunikacijskoga kanala digitalnoga sustava satelitske radiodifuzije sa zemaljskom retransmisijom : : doktorski rad - Bačić, Iva 1984 (I. Bačić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
SAŽETAK: U ovom radu analizira se sustav satelitske radiodifuzije do malih uređaja sa zemaljskom retransmisijom, DVB-SH-A. Ovaj novi sustav dizajniran je za pružanje multimedijske usluge malim prijamnicima poput dlanovnika, a dva tipa veze; izravna satelitska veza i neizravna zemaljska veza, osiguravaju globalnu pokrivenost. Dizajniran je simulator ovog sustava kojim se analizira komunikacija sustava s razlièitim konfiguracijskim parametrima kao i komunikacija uspostavljena preko razlièitih modela komunikacijskih kanala. Na temelju simulacijskih rezultata predlaže se nova, hibridna struktura DVB-SH-A sustava temeljena na naprednim metodama modulacijskih postupaka: rotaciji dijagrama stanja. Novi hibridni DVB-SH-A model pokazuje poboljšanje komunikacije za nekoliko redova velièine (kao kriterij promatra se omjer broja krivo prenesenih bitova u odnosu na ukupan broj prenesenih bitova). Na temelju izvršenih mjerenja propagacijskog gubitka u urbanoj sredini koju odlikuje brdovito podruèje u jednom dijelu, a gdje je odašiljaè na puno veæoj visini od prijamnika, definira se model kanala koji opisuje ovakvu sredinu za frekvencije u UHF frekvencijskom podruèju. Usporedbom mjernih rezultata s vrijednostima modela kanala koje literatura spominje, pokazalo se da je potreba za novim modelom kanala opravdana. U prvoj definiciji novog modela kanala vrši se adaptacija Okumura-Hatina modela propagacijskog gubitka. U radu se, takoðer, iznosi algoritma za pronalaženje nove strukture modela komunikacijskog kanala na temelju kojeg je odreðen novi model propagacijskog gubitka. Novi model vjernije prati izmjerene vrijednosti. Na kraju, u ovom radu se na temelju simulacijskih rezultata i izvršenih mjerenja daje procjena moguænosti adaptacije DVB-SH-A sustava u promatranoj sredini. -