Utjecaj tekućeg troškovnog računovodstva na modeliranje troškova u telekomunikacijskoj industriji = Impact of current cost accounting on cost modeling in telecommunications industry : specijalistički rad - Budimir, Anita (A. Budimir ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2014)
SAŽETAK: Jedna od mjera koju nacionalne regulatorne agencije poduzimaju u cilju sprječavanja nekonkurentnog ponašanja SMP operatora te u cilju provedbe obveza transparentnosti i nediskriminacije jest provedba računovodstvenog razdvajanja. Računovodstveno razdvajanje omogućava regulatoru ulazak u računovodstveni sustav operatora te analizu i vrednovanje postojećih informacija sukladno regulatornim potrebama. Na taj način regulator dobiva detaljne informacije temeljem kojih može donositi relevantne odluke čiji utjecaj nije vezan isključivo uz reguliranog SPM operatora već doseže i sve ostale subjekte na tržištu. U ovom radu je pojašnjen značaj i način provedbe navedene mjere, pri čemu je poseban naglasak stavljen na izgradnju troškovnog modela koji podatke iz računovodstvenog sustava operatora transformira u podatke sukladne regulatornim potrebama. Također, a iz razloga jer odabir metode vrednovanja imovine dovodi do značajnih razlika u vrijednostima izlaznih podataka troškovnog modela, posebno su istaknute i analizirane razlike do kojih dolazi u slučaju primjene povijesnog troškovnog računovodstva u odnosu na primjenu tekućeg troškovnog računovodstva. U cilju da se predmetna problematika sagleda sa aspekta tržišta elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj, u radu je prikazan rezultat provedbe računovodstvenog razdvajanja od strane trgovačkog društva Hrvatski Telekom d.d. -