Procjena stanja elektroenergetskog sustava u vremenskoj domeni pomoću mjerenja kutova napona : : doktorski rad - Peharda, Domagoj (D. Peharda ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
SAŽETAK: Algoritam postupaka za procjenu stanja dugo je poznat i implementiran u većini centara za vođenje elektroenergetskog sustava. Klasična statička procjena stanja koristi mjerenja snage i napona propuštene kroz niskopropusni filter, te najčešće računa procjenu stanja s periodičnošću od jedne minute ili na promjenu topologije s počekom. Sve veća povezanost regionalnih elektroenergetskih sustava znači i brže promjene u sustavu, što dovodi do zahtjeva za češćom procjenom stanja. Uređaji za mjerenje fazora mjere veličine svake periode, te nije moguće miješati klasična mjerenja s mjerenjima fazora u klasičnim tokovima snaga. Razvijen je model mjerenja koji modelira težinski faktor mjerenja u vremenskoj domeni, poštujući karakteristike mjerenja i pretvornika (točnost, mrtva zona, periodičnost) i međupodručne oscilacije. Tako razvijeni model težinskog faktora omogućava upotrebu klasičnih mjerenja s mjerenjima fazora u statičkoj procjeni stanja svake sekunde. Promjene topologije u klasičnoj procjeni stanja iniciraju poček u kojem se vremenu očekuje da stignu promijenjena mjerenja. Predložena procjena stanja kreira pseudomjerenja na bazi novih tokova snaga. Također, predložena procjena stanja koristi mjerenja fazora da utvrdi suvislost rješenja procjene stanja i da otkrije komforna pogrešna mjerenja koja su česta pojava prilikom topoloških promjena u nenadziranoj mreži.U svrhu uključenja mjerenja fazora napona i struje u algoritam za procjenu stanja kao ravnopravnih mjerenja, korištene su kompleksne veličine svih mjerenja, te kompleksne funkcije nad njima. Problem procjene stanja postavljen pomoću kompleksnih jednadžbi nije moguće riješiti klasičnom Newtonovom metodom jer funkcije ne zadovoljavaju Cauchy-Riemannove uvjete, zbog čega je modificirana Newtonova metoda tako da se koristi usmjerena derivacija funkcije s kompleksnim varijablama, gdje je vektor po kojem se derivira jediničan vektor, okomit ili uzdužan na vektor napona. Ukoliko je mreža potpuno observabilna pomoću kombinacije mjerenja fazora napona i struje, tada metoda konvergira u jednom koraku, tj. prelazi u direktnu metodu. Razvijena programska podrška je testirana na IEEE testnoj mreži s 24 čvorišta, izračunata su 604800 stanja i na stvarnoj mreži od 329 čvorišta. -