Modeli ulaganja u pristupne mreže sljedeće generacije : [specijalistički] završni rad - Brkljačić, Jure 1966; Mikac, Branko (Zagreb : J. Brkljačić ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2014)
SAŽETAK: Ovaj završni rad detaljno opisuje razvoj i razrađuje modele ulaganja u pristupni dio elektroničke mreže koja omogućuje spajanje krajnjeg korisnika na telekomunikacijske sustave na bez obzira gdje se korisnik nalazio. Analizom podataka prikupljenih od strane regulatorno-administrativnih i poslovnih segmenata koji utječu na ulaganje u pristupne mreže sljedeće generacije, uključujući područja razvoja tržišta i usluga, poslovnu logiku pokretača ulaganja u infrastrukturu te sagledavanja poslovnog slučaja, odgovoreno je na ključna pitanja (gdje, kako i kada ulagati) te su na temelju istraživanja ocijenjeni modeli ulaganja. Principi ulaganja u pristupne mreže sljedeće generacije mogu se podijeliti u dva modela. Prvi model je vezan uz izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije u urbanim područjima na kojima postoji značajan interes krajnjih korisnika koji imaju dostatne financijske mogućnosti i zahtijevaju multimedijske usluge na velikim brzinama, a za što je preduvjet izgradnja pristupnih mreža sljedeće generaciju zasnovana na optičkoj infrastrukturi. Urbana područja zbog brzog povrata uloženih sredstava su od interesa ulaganjem u infrastrukturu od strane privatnog kapitala. Drugi model je izgradnja pristupnih mreža sljedeće generacije u ruralnim, rijetko naseljenim područjima Republike Hrvatske. Na tim područjima također postoji interes krajnjih korisnika za pristup sadržajima putem širokopojasnih usluga, ali zbog rijetke naseljenosti potrebna su velika ulaganja u infrastrukturu uz spor povrat uloženih sredstava. Rješenje je u pronalaženju troškovno optimalnog poslovnog slučaja uz korištenje subvencije bilo od strane Europske komisije ili Republike Hrvatske. - KLJUČNE RIJEČI: Prosječni prihod po korisniku , Brzina prijenosa podataka , Nit do zgrade, Nit do kabineta, Nit do zdenca, Nit do korisnika, Nit do centrale, Hibrid niti i koaksijalnog kabela svjetlovodna-koaksijalna tehnologija, Od točke do više točaka, Od točke do točke
SUMMARY: This final paper describes in detail a development and elaborates investment models for access part of electronic network which enables end user connectivity to telecommunication’s systems regardless of end user location. Analyzing data collected from regulatory-administrative and business segments which influence investments into access networks of next generation, including data from areas such as market and services development, business logic of infrastructure investments’ initiators and consideration of business case, key questions were answered (where, how and when to invest) and investement models were rated based on the this investigation. Principles of investing into access networks of next generation can be divided in two models. First model is related to building of access networks of next generation in urban areas, where end users are heavily interested in using multimedia services on high speeds bandwidth and have sufficient financial resources, which is pre-condition to build access networks of next generation based on the optical infrastructure. Urban areas for their fast return on investment are of much interest to the private capital investers into inftrastructure. Second model is building of access networks of next generation in rural, scarcely populated areas of Republic of Croatia. In these areas end users are naturally also interested in accessing content via broadband services, but as the area is scarcely populated, major investments into infrastructure are required with slow return on investment. Solution is to find a cost optimal business case which includes using of subsidies provided either by European Commision or Republic of Croatia. - KEYWORDS: Average Revenue per User, Bandwidth, Fibre to the building, Fibre to the cabinet, Fibre to the curb, Fibre to the home, Fibre to the node, Hybrid Fiber Coax, Point to Multi Point, Point to Point
Bibliografija: listovi 74-76. - Kazalo kratica: list 81. - Sažetak na eng. i hrv. jeziku. - Životopis na eng. i hrv. jeziku