Generiranje multimedijskih pobuda temeljeno na ontološkom afektivnom i semantičkom označavanju: doktorski rad - Horvat, Marko (M. Horvat ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
Inteligentno generiranje multimedijskih pobuda složen je problem iz područja računalnih znanosti s izraženim interdisciplinarnim aspektima te podrazumijeva postupak rangiranog dohvaćanja afektivno i semantički označenih multimedijskih datoteka koje se koriste za pobuđivanje emocionalnih stanja korištenjem inteligentnih algoritama. Cilj disertacije jest unaprijediti baze afektivno označenih multimedijskih dokumenata i njihovo korištenje, povećati učinkovitost dohvaćanja pobuda, i time pomoći istraživačima s kvalitetnijim postupcima generiranja pobuda koji omogućuju preciznije i točnije dohvaćanje traženih pobuda. Primjena ontoloških struktura omogućuje opisno ekspresivniji, funkcionalno jednostavniji i brži upis novih i dohvaćanje postojećih multimedijskih objekata iz baza pobuda, te time olakšava njihovu izradu i korištenje. U disertaciji predstavljeni su postupci inteligentnog generiranja multimedijskih pobuda koji se temelje na formalnoj logici i ontološkim strukturama. Definirane su mjere učinkovitosti inteligentnih generatora. Predložene su ontološki strukturirane baze afektivno označenih multimedijskih podataka te opisan postupak upisa multimedijskih pobuda u takve baze. Izrađena je nova ontologija STIMONT za opis više razine semantike, emocija, konteksta i fiziologije pobuda. Postupci inteligentnog generiranja multimedijskih pobuda vrednovani su kroz više istraživanja, sa sudionicima i kroz postupke dohvaćanja informacija na računalu, te uspoređeni s postojećim postupcima generiranja pobuda. Navedenim postupcima dokazan je cilj disertacije i ostvareni su svi predloženi izvorni doprinosi. U eksperimentu inteligentnog generiranja pobude su razvrstavane krivuljama izdizanja za maksimalnu preciznost ili osjetljivost. Pokazano je da uporaba ontoloških struktura rezultira s do 24,9 % većom preciznosti, 13,1 % većom osjetljivosti i 9,9 % većom točnosti. Postupci inteligentnog generiranja pobuda omogućuju veću učinkovitost u dohvaćanju informacija od postojećih postupaka dohvaćanja pobuda, pružaju korisniku manji udio pogrešno odbačenih traženih pobuda i manji udio prikazanih pobuda koje nisu tražene. Također, opisane ontološke strukture mogu funkcionalno integrirati međusobno heterogene i nekompatibilne baze pobuda koje sadržavaju velike količine multimedijskih podataka te olakšati njihovu primjenu. Ključne riječi: Formalno predstavljanje znanja, automatizirano rasuđivanje, opisna logika, ontologije, dohvaćanje informacija, semantička sličnost, baze afektivnih multimedijskih podataka, afektivno računarstvo