Posrednička platforma za složene raspodijeljene podsustave napredne elektroenergetske mreže : : doktorski rad - Sučić, Stjepan 1984 (S. Sučić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
SAŽETAK: Ubrzani razvoj napredne elektroenergetske mreže uzrokovao je uvođenje velikog broja prostorno raspodijeljenih upravljačko-nadzornih uređaja i složenih upravljivih podsustava poput virtualnih elektrana i mikromreža. Analizom postojećih sustava pokazano je kako trenutno dostupne aplikacije za automatizaciju podsustava ne ispunjavanju sve funkcionalne zahtjeve složenih upravljivih podsustava napredne elektroenergetske mreže. Stoga, postoji potreba za razvojem odgovarajućih tehnoloških rješenja koja će omogućiti pojednostavljeno i ubrzano uključivanje novih podsustava u rad elektroenergetske mreže te automatsku prilagodbu upravljačko-nadzornih aplikacija novim metodologijama upravljanja. U ovom radu opisana je posrednička platforma koja pomoću vertikalne komunikacije omogućuje olakšano i ubrzano uvođenje složenih raspodijeljenih podsustava u rad napredne elektroenergetske mreže. Semantički opisi funkcionalnosti postrojenja i komunikacija s posredničkom platformom temeljeni su na načelima opisanima standardom IEC 61850 i posredničkoj tehnologiji OPC UA. Pokazano je kako poznavanje standardiziranih semantičkih opisa postrojenja omogućuje razvoj aplikacija za automatsko uključivanje novih upravljačko-nadzornih uređaja u rad podsustava i izvođenje složenih funkcija optimiziranog upravljanja raspodijeljenim podsustavom. -