Implementacija sustava upravljanja informacijskom sigurnošću za računarstvo u oblaku : specijalistički rad - Daut-Kaiser, Gordan 1963; Hadjina, Nikola (Zagreb : G. Daut-Kaiser ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
SAŽETAK: Specijalistički rad započinje opisom osnovnih principa rada računarstva u oblaku, tipova oblaka i s osvrtom na tri modela isporuke usluga (IaaS, PaaS, SaaS) koje računarstvo u oblaku pruža. Prikazani su standardi i organizacije kojima je u fokusu sigurnost računarstva u oblaku. Sadržava prikaz novih ranjivosti i prijetnji koji slijede iz karakteristika računarstva u oblaku, te onih koje se mijenjaju ili nestaju u odnosu na postojeće standarde sigurnosti. Posebno je razrađena implementacija ISMS sustava bazirana na ISO 27k porodici standarda na razini računarstva u oblaku i komparacija ove implementacije u odnosu na onu za standardne računarske sustave. Prikazan je primjer procjene rizika i implementacije kontrola prema ISO 27K standardu na jednostavni zamišljeni sustav koji koristi SaaS model isporuke usluga u javnom obliku računarstva u oblaku.
SUMMARY: Thesis starts with basic principles description of cloud computing, clouds types and overview of tree service delivery models in cloud computing. Standards and organizations focused on security issues in cloud computing are presented. It consists of new, cloud computing specific vulnerabilities and threats review, including those that change or disappear related to existing security standards. Especially is developed implementation of ISMS based on ISO standards 27k family at cloud computing level and comparison of this implementation compared to the one for the standard computer systems. Shows an example of a risk assessment and implementation of control according to ISO standard 27K to simple designed a system that uses the SaaS service delivery model in public cloud computing.
Tekst nad nasl.: Poslijediplomski specijalistički studij "Informacijska sigurnost"
Bibliografija: list 129. - Popis kratica: list 3. - Životopis na hrv. i eng. jeziku